Promocija knjiga “Studije o zlu” i “Nova klima”


Danas, 14. maja, se u prostorijama Metalurško – tehnološkog fakulteta u Zenici održala tribina povodom promocije dvije knjige pod nazivom “Studije o zlu”, te “Nova klima”, jednog od najpoznatijih norveških filozofa, akademika Arne Johan Vetlesena-a.

Promoteri današnje tribine bili su doc. dr. Rasim Muratović, potom prof. dr. sc. Spahija Kozlić, te prof. dr. sc. Faik Uzunović.

Ja sam Rasim Muratović i imao sam čast i zadovoljstvo da prevedem ove dvije knjige akademika Arne Johan Vetlesena-a. Prva knjige je studij o zlu, a druga je klima i ekološka kriza u svjetlu društvene kritike danas. Na prvi pogled radi se o dvije različite knjige, međutim one imaju zajednički jednu temu, a to je pitanje opstanka ovog svijeta. Što se tiče zla i povezanosti sa Bosnom, može se govoriti o tome, a i zaključak današnje sesije da ukoliko ne bude Bosne, neće biti ni svijeta.
Ova knjiga, osim zla, govori o oprostu i pomirenju i mogućnosti prevazilaženje onoga što se u nauci zove zlo i koje se s vremena na vrijeme ponavlja.
Što se tiče knjige „Nova
klima“, u pitanju je zbog radova koje je Johan Vetlesen okupio i koji govore o tome kako zaštiti ljudsku okolinu i kako spasiti svijet. Zaključak je da moramo raditi na sebi i pročišćavati naše umove i naša srca kako bi zaštitili našu okolinu i očistili je od prljvaštine. -kaže doc.dr Rasim Muratović

Prisutni su imali priliku da poslušaju o životu i stvaralaštvu akademika Arne Johan Vetlesena-a, te da izvuku savjete iz njegove dvije knjige “Studije o zlu” i “Nova klima”, a koji se mogu odnositi na sačuvanje našeg životnog okoliša, te svakako očuvanje našeg unutrašnjeg mira.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist