Priča o čeličnoj porodici – BK “Čelik” Zenica


Plemenita vještina boks nije baš razvijena u našem gradu a o tome govori i činjenica da u Zenici postoji samo jedan klub – Bokserski klub Čelik Zenica. Ovaj klub je dugi niz godina bio gigant u ovom sportu u našoj državi, ali kako se u našoj državi slabo ulaže u ovaj sport, ni ovaj klub ne može da sija kao što je to nekada sijao.

O stanju u klubu razgovarali smo sa mladim trenerom Ahmedom Đananovićem.


Dio razogovora sa Ahmedom možete pročitati u nastavku!

RadiYo Active: Vaš klub je u posljednje vrijeme u jako lošoj situaciji. Do nedavno ste trenirali pod svijećama jer niste imali struje. Kakvo je sad stanje i jeste li uspjeli riješiti taj problem?

Ahmed: “Klub nije bio u lošoj situaciji nego je bio neki kvar sa strujom i tako da smo morali trenirati pod svijećama. Međutim to takmičare našeg kluba nije spriječilo da i dalje redovno dolaze na treninge. Kvar koji smo imali sa strujom je riješen, zahvaljujuči najviše upravi kluba na čelu sa doc.dr. Hajrudinom Skenderom.”

RadiYo Active: Prije mjesec dana imenovani ste za novog trenera kluba sa samo 23 godine i prihvatili ste veoma veliki izazov. Šta Vi kažete na to?

Ahmed: “Pa prije svega, meni je velika čast da budem glavni trener ovog kluba – kluba koji ima historiju iza sebe i koji je stvorio velika imena što se tiče ovog sporta.”

RadiYo Active: Koliko trenutno klub broji članova i kako neko može postati vaš član!


Ahmed: “Trenutno klub broji oko 20-25 članova, međutim kad sam preuzeo klub prije nekih mjesec dana otprilike bilo nas je desetak, ali sada nas je svakim danom sve više i više. Naš član može da postane svako u dobi od 6 godina pa nadalje. Prvenstveno gledam da to budu fini momci sa kojima se može učiti škola boksa.”

RadiYo Active: Znamo da je ženski sport u našoj državi, a pogotovo u našem gradu u velikom padu. Kako vi stojite sa ženskim članovima u vašem klubu?

Ahmed: “Dosta djevojaka bi voljelo da trenira ovakvu vrstu sporta ali naiđu na osuđivanja od društva i odustanu, međutim u našem klubu mi imamo dvije djevojke koje treniraju tu sa nama. Svidio im se boks i to je to, kratko i jasno.”

RadiYo Active: Ahmede, kao dugodišnji član ovoga kluba, a od nedavno i trener možete li nam reći zašto je dobro trenirati boks?

Ahmed: “Zašto je dobro trenirati boks? Eh odakle da počnem… Prvo zbog samoodbrane, tu naučiš pravilno koristit svoju snagu. Dešavalo se i meni dosta puta da se naljutim, al’ onda odradim jedan trening, istuširam se i budem ono što se kaže kao nov, svu negativnu energiju izbacim iz sebe,ne razmišljam uopste o glupim stvarima. To je još jedna prednost. Onda iz dana u dan, iz godine u godinu napredujemo što se tiče fizičke građe, upoznajemo nove prijatelje, obilazimo gradove, države itd.”

RadiYo Active: Ovaj klub je dugi niz godina organizirao veliku boksersku reviju pod nazivom “Čelična rukavica”, a posljednji put kad je bila organizovana Vi ste bili osvajač. To je bilo prije 5 godina, a da li ćete pokušati da vratite ovaj događaj u skorije vrijeme u naš grad?

Ahmed: “Pa “Čelična rukavica”je jedan od najstarijih turnira koji se održava na našim prostorima, nažalost zbog finansijske situacije, kako u državi tako i u našem klubu, zadnja je održana 2014.godine. Ja sam zadnju “Čeličnu rukavicu”osvojio i nakon desetak godina rukavicu sam vratio u našu Zenicu. To je svakako bio nezaboravan osjećaj i trudit ću se da je ponovo organizujemo u našem gradu. Imam par pojedinaca u klubu, sve su to većinom početnici sa nekih desetak mečeva ali ja sam primjetio u njima želju, volju i potencijal i ne sumnjam da će jednog dana neko od njih osvojiti “Čeličnu rukavicu” i ostaviti je u Zenici kao što sam i ja to uradio.”

RadiYo Active: Kakvi su planovi kluba u budućnosti što se tiče takmičarskog dijela?

Ahmed: “Nama u klubu je svakako cilj da što više idemo na takmičenja i da boksamo. Imam dobru ekipu koja je u svaka doba spremna da boksa bilo gdje i bilo kada. Trenutno se takmičimo u Prvoj ligi Federacije BiH i dobili smo poziv i za Premijer ligu na nivou cijele BiH. Svakako uz to ima i turnira na koje ćemo rado ići gdje budemo pozvani,prvi turnir gdje smo pozvani je 01.06.2019.godine u Lazarevcu u Srbiji gdje će nas ugostiti bokserski klub “Greatest”. Tu ću voditi dva boksera.”

RadiYo Active: I za kraj koja je Vaša poruka mladim osobama?

Ahmed: “Ostavite se alkohola i drugih stvari koje štete vašem zdravlju. Dođite i trenirajte. Vrata bokserskog kluba Čelik su vam otvorena, a mi kao jedna velika čelična porodica vas čekamo da budete dio nas”


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist