DJECA DJECI: Nargile su i više nego štetne


I sama pomisao svjesnog konzumiranja poznato štetnih tvari mi je dosta banalna i smiješna, ali to ne sprječava i dalje realizovanje toga. U zadnje vrijeme mladi sve više zajednička druženja vani zamijenjuju odlascima u nargila barove. Iako razni mediji svjedoče o štetnosti nargile, veoma mali broj ljudi se obazire na ovaj rastući problem. Mislim da uopšte nije potrebno da karikiram pojmove i brojke  o štetnosti nargile, činjenice su i same dosta zastrašujuće.

Da li se osjećate sigurno i zadovoljno znajući da uz nargilu koristite katran, nikotin, duhan, karbon-monoksid i industrijsko-hemijski napravljene okuse. Ako vam ta činjenica nije dovoljna trebali bi ste znati da uz redovno konzumiranje (pa čak i povremeno) sebi u bliskoj budućnosti garantujete tuberkulozu, hepatitis, hronični bronhitis i rak disajnih puteva, pluća i dr. Mnogi mladi i djeca, potaknuti društvenim mrežama, željom za pripadanjem u društvu ili čistom revoltu prema roditeljima, se veoma rano okreću ovom opijatu. Danas većina osoba koje konzumiraju nargilu su sa tim počele od 11-15 -te godine. Mnogi barovi i kafići koji nude nargilu tvrde da ne poslužuju mlađe od 18 godina ali je opće poznato da je njihov sistem korumpiran i kapitalistički opčinjen novcem.

Da li ste svjesni da konzumiranjem i kupovanjem nargile plaćate svoju bolest i sigurnu smrt. Izjava ili tvrdnja mnogih pušača nargile je da im ona pruža zadovoljstvo ili osjećaj smirenosti i opuštenosti. Osjetiti ću se slobodnom i upitati vas da li i vas obuzme strah kada shvatite da je nargila, nešto što smatrate dobrim, na vas ostavila sličan utisak koji ostavljaju mnogo „opasnije“ psihoaktivne  droge. Svi koji konzumirate nargilu i čitate ovo, poznat vam je osjećaj malaksalosti, glavobolje, mučnine (a onima oko vas i agresivnosti) nekoliko sati nakon druženja uz pušenje. Ako da, da li možete dati razlog koji je zaista validan i realan i opravdati zašto to i dalje radite?

Da li je višesatno sjedenje u zagušenim i zatrovanim prostorijama uz razmjenjivanje pljuvačke i bakterija vrijedno višestrukih bolesti i svjesno otežanog života? Ja se nadam da će od sada vaš odgovor biti NE, kako na ovo pitanje tako i na nagovor drugih za još jednu posjetu nargila baru. Zato reci ne i odluči biti odgovoran za svoj život.

Tekst: Azra Hasanić, časopis “Smišljam”

Fotografija: shutterstock


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist