Mirsad Šahinović: Druga strana priče o pronađenom novcu!


Piše: Ajla Heralić
____________________

Prethodnih dana, imali ste priliku u drugim medijima čitati o čovjeku koji je pronašao sumu novca (nezvanično 16.000,00 KM) i vratio vlasniku. Mnogo „prašine“ se podiglo oko toga zašto čovjek kojem je novac vraćan nije pronalazaču ponudio 10%, procenat koji mu po zakonu pripada. Da li ste se zapitali šta je druga strana priče, da li je ipak vlasnik ponudio 10%?

Danas sam imala priliku razgovarati sa pronalazačem novca, radi se o uličnom prodavcu knjiga, kako on sebe naziva, Mirsadu Šahinoviću. Prvo sam primijetila roditelje i njihovu djecu koji su kupovali knjige, dok je Mirsad sa osmijehom poklanjao bombone roditeljima, djeci i drugim prolaznicima, čisto da uljepša njihov dan. Pored toga, to je još jedna poučna priča koju Mirsad nastoji promovisati. Više u nastavku.

No da se vratimo na plavu kovertu sa cca 16.000,00 KM i Mirsadovu reakciju.

Igrom slučaja pronašao sam novac od jednog čovjeka. Ne znam o kojoj sumi se tačno radi, nisam brojao i nije me interesovalo. Navodno se radi o cca 16.000,00 KM, koji je namijenjen za hadždž.

Niti jedne sekunde se nije dvoumio da vrati novac. Uočio je čovjeka koji nešto traži, a kada mu je rekao da se radi o novcu u plavoj koverti koju je izgubio, Mirsad mu je pronađenu kovertu vratio.

Šta mislite da li je vlasnik htio isplatiti 10% od pronađene sume?

Mirsad je iz šale rekao kako mu po zakonu pripada 10%, a što je vlasnik i htio isplatiti Mirsadu, a što nije spomenuto u drugim medijima. Mirsad navodi kako nije uredu to što su vlasnika novca prozivali po medijima i društvenim mrežama, jer u stvari ne znaju istinitu priču, te iz tog razloga želi da stane u njegovu zaštitu i poručuje kako je odbio 10%, a prihvatio novac na kafu u iznosu od 20,00 KM. Navedenih 10%  nije htio da uzme iako mu zakonom pripada, zato što ne želi da gradi svoju sreću na tuđoj nesreći.

„On je htio odmah da mi isplati 10%, ali ja sam to odbio, to je ipak njegov novac. Gospodin je ispao je pošten, a narod ko narod, svašta priča. Oni što govore da bi dali više, ne bi dali ništa. Bez obzira o kome se radi, ja te pare ne bih uzeo, jer ja svoju sreću ne gradim na tuđoj nesreći. Kada bi me pitali da li želim umrijeti siromašan, a da me narod voli, ili da umrem bogat a omržen u narodu, radije bih umro siromašan. Jednostavno treba biti pošten.“ – Mirsad Šahinović

Prodaje knjige zadnjih 22 godine, a u posljednjem periodu sve češće i dijeli bombone prolaznicima, djeci zeleći da im uljepša dan i da ih nauče da vole, da ne mrze i da ne budu snobovi.

“Nastojim da ih naučim da vole i da ne budu snobovi. Vidite u kakvoj zemlji živimo, da nas truju svim i svačim, pokušavam da porazgovaram, uljepšam dan i da bar nove generacije nauče biti korektnije.” – Mirsad Šahinović

Koliko znate o medijskoj pismenosti i informiranosti? Čitaoci pokušavajte provjeravati informacije, ne vjerujte svemu što se servira, pa možd ni ovom tekstu, ne dozvolite da „lažne vijesti“ kreiraju vašu svijest, a tome smo najčešće izloženi.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist