Elektro nota predstavlja: Ismar Vehabović!


Emisiju “Elektro nota” slušajte petkom od 21:00 do 23:00 sata na radiYoaktivnim talasima. Ovo je emisija koja ima za cilj da podrži razvoj elektronske scene u BiH, te njene DJ -eve i producente. U petak, 07.06.2019. godine, slušamo set Ismara Vehabovića.

U kratkom razgovoru imate priliku pročitati Ismarov put od Doboja do Zenice, zatim kako je od vođenja radio emisije kročio u svijet elektronske muzike. Na pitanje o muzici odgovara kako ga sama muzika inspiriše i vodi kroz ovaj svijet. Za njega je muzika je lijek za sve, a sa muzikom govori kako može “isključiti svakodnevni život i svijet” i odmoriti. Njegova muziku objavili su u svojim izdanjima Label Gentlemen Lounge Records, Bos Tech Records, Benny Production i eMBi Music.

Ko je Ismar Vehabović?

Ismar Vehabovic rođen je 01.12.1990. godine u Doboju. Prvi koraci u muzici počeli su 2007. godine kada počinje da raditi na omladinskoj radio emisiji “Opušteno”, gdje počinje istraživati  muziku. Pored rada kao urednik emisije, tada počinje u istu uvoditi elemente elektronske muzike. Napominje kako je u emisiji ugostio je imena kao sto su Westbam, Fedja Knajdl, Siniša Tamamović i drugi.

Prvi javni nastup imao je u klubu EXIT u Doboju, a pored nastupa širom Bosne i Hercegovine, imao je i nastupe u Hrvatskoj i Srbiji. Godine 2011. se seli u Zenicu gdje se počinje aktivno baviti produkcijom. Naredne godine, 2012., izbacuje svoj prvi EP “Waiting for Love” na Label Gentlemen Lounge Records, a zatim su slijedila izdanja na Labelima Bos Tech Records, Benny Production i eMBi Music. Ističe kako ga publika danas prepoznaje po odabiru muzike, gdje kombinuje razne žanrove, te po warm up setovima, koje najviše voli da radi, napominje Ismar.

Po Vašem mišljenju kakva je elektro scena u BiH?

Ismar Vehabović: Elektro scena u BiH posljednih godina se kreće u pravom smjeru, ali opet tu postoje nedostaci. U Bosni i Hercegovini se mogu izdvojiti dva centra, koji vode našu elektro scenu, a to su Sarajevo i Banja Luka. Sarajevo i Banja Luka su postali jako prepoznatljivi u regionu i šire, po svojim eventima i imenima koje dovode. Pogotovo u Sarajevu, tačnije u klubu Silver & Smoke i dešavanjima Garden of  Dreams su vodeći u Bosni i Hercegovini, tako da  u posljednih tri godine imate jako kvalitetna dešavanja, kvalitetne izvođače.

Kako unaprijediti elektronsku scenu u našoj državi?

Ismar Vehabović: Elektronska scena u našoj državi se može tako porpaviti „Kvalitet a ne kvantitet“. Primjer za to je opet klub Silver & Smoke, koji opet dovode jako kvalitetna imena. Potrebno je isto educirati publiku na razne načine, kao što su promo dešavanja, škole, konkursi i slično.
Jedan jako lijep primjer je „Modular“ projekat koji vodi DJ A Skitzo (Ahmed Talović), a koji vodi uspješno DJ školu, gdje mladi DJ-evi mogu vježbati, učiti, dalje se razvijati i pokazati svoju kreativnost. DJ Contest ili konkursi za mlade ne afirmisane DJ-eve je način kako unaprijediti našu scenu. Trenutno je jedan konkurs otvoren za mlade nade, kojeg vodi naš zenički DJ Fedja Knajdl i DJ A Skitzo, gdje će mlade nade imati šansu nastupiti u kultnom klubu Silver & Smoke i u saradnji sa Garden of  DreamsK

Po pitanju žanra koji pušta, napominje kako se ne može ograničiti na jedan pravac. Govori kako je to mješavina raznih pravaca, ali da najviše i njegovim setovima možete čuti deep house, house. Što se tiče publike, navodi kako bi htio da ga pamte po izboru muzike i kvalitetu, te da njegova muzike ne ode u zaborav.

Šta je po Vama najvažnije kod puštanja jednog seta?

Ismar Vehabović: Jedan set vam je kao jedna priča, mora imati lagan uvod, ali da ostanete zainteresovani za zaplet i na kraju rasplet. Jednostavno zvuči, ali nije.

Vaš savjet za one koji žele kročiti u svijet DJ – inga i jednog dana vrtiti svoje setove, šta trebaju imati na umu?

Uvijek moraju imati hrabrosti i kvalitet. I jako puno rada, truda i poštovanja prema drugima i ljubavi to što rade.

Set Ismara Vehabovića imate priliku slušati u petak, 07.06.2019. godine, od 21:00 do 23:00 sata na 88,5 fm ili putem ovog portala.

Želite da i Vaš set zavrtimo na radiyoaktivnim talasima? Javite se na e-mail: emisija.pozitiva@gmail.com



Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist