Šta se može uraditi za jedan dan?


Iako je ljetni period dio kada većina aktivnosti prestaje u našoj organizaciji se desilo upravo suprotno. U tekućoj godini malo ispod 100 korisnika na sedmičnoj bazi direktno koristi resurse naše organizacije, dok smo samo jučer preko 100 djece i mladih uključili u naše aktivnosti. Kako?

Na samom početku dana nam je bilo i najslađe – našu organizaciju je posjetila grupa djece iz PU Abakus Zenica. Sate provedene u našoj organizaciji su iskoristili za igru i javljanje u program radija „Active“ gdje su naše slušatelje obradovali dječijim pjesmama.

Djeca iz Abakus-a ulaze u našu organizaciju

Nakon jutarnje dječije graje aktivnosti smo nastavili u Muzeju grada Zenice gdje su debatanti, članovi GDK Agora, realizovali javnu debatu sa debatantima iz Gazi Husrev-begove medrese iz Sarajeva. Tema debate je bila: „Mladi ljudi trebaju najviše doprinijeti integracijima BiH u EU“, a članovi oba debatna kluba su pokazali zavidno poznavanje ove tematike kao i najviši stepen kulture dijaloga – upravo onog dijaloga koji je možda i najpotrebniji ovom gradu i državi.

Detalj sa debate

Debatanti na čelu sa trenericom Teonom Nešović i profesorom Edinom Baltom su nakon toga posjetili prostorije organizacije gdje su u ugodnoj atmosferi upoznati sa aktivnostima organizacije.

Učenici Gazi Husrev-begove medrese u našim prostorijama

Poslijepodnevni sati su iskorišteni za radionicu u MZ Orahovica gdje je 30 mladih nastavilo da radi na razvijanju svojih kapaciteta i to u dva pravca: radio novinarstva i govorništva. Kako su radionici prisustvovali mladi iz Perinog Hana, Gradišća i gradskog djela domaćini su ovu priliku iskorsitili da predstave svoj kraj, odnosno historijska i prirodna bogatstva.

Radionica u MZ Orahovica

Po povratku u Zenicu većina članova je nastavila druženje u prostorijama organizacije koje odavno ne služe kao drugi dom, jer neki od članova čitave dane i sedmice provode tu.

Pružanje prilike za razvoj i izgradnju kapaciteta djece i mladih našeg grada je ostao primarni zadatak naše organizacije, a upravo korištenjem svih resursa organizacije i grada (javnog prostora i javnih ustanova) je jedini način da taj zadatak i ispunimo.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist