“Američki san” talentovane Hene Spahić


Karijeru mlade Hene Spahić pratili smo godinama unazad. Upoznali smo je i pisali o njoj još dok je bila u Zenici, zatim je uslijedio prelazak u Tešanj, a potom i u Sarajevo. Od našeg posljednjeg razgovora Hena je bilježila još uspjeha, a uslijedila je i jedna stepenica više, a to je nastavak karijere u Sjedinjenim Američkim Državama. I naravno, to je bio povod za novi razgovor.

Napominjemo, Hena je košarku počela trenirati u KK „Čelik“,potom je trenirala u KK „Kengur“ i  ŽKK „Tešanj“, te od februara 2018.godine za KK “Play Off” Sarajevo.

U našem prvom razgovoru, neposredno nakon prelaska u Sarajevo, Hena je rekla kako će naredne četiri godine provesti u Sarajevu, ali da je njen veliki san i plan za budućnost, odlazak u Ameriku. I znate šta, taj san nije čekao 4 godine.

Samim odlaskom iz Zenice, otvorila su mi se sva vrata. Otišla sam u manji grad Tešanj, ali grad koji puno više ulaže u sport. Sa ovim klubom sam dosta putovala i igrala waba (regionalnu) ligu. S njima sam u Hrvatskoj osvojila i jedan turnir a ja sam ponijela titulu MVP igrača. Nastupali na međunarodnom turniru u Beču i dr. Odlaskom u sarajevski ŽKK Play Off, tadašnjeg prvaka države, dobijam novu priliku koju sam objeručke prihvatila i iskoristila. S nepunih 16 godina sam igrala u seniorskom timu, dobila priznanje „najsperspektivnije sportiskinje“ Kantona Sarajevo, te titulu najboljeg asistenta evropskog prvenstva za kadetkinje koje se igralo u Crnoj Gori. Jednom rječju, sve što mi se pružilo, ja sam i iskoristila.“- izjavila je za radiYo “Active“ Hena Spahić.

Hena je ponovo istakla kako je odlazak u SAD bio njen san, ali da nije planirala otići ovako rano. Međutim, ljudi koji su pratili rad ove mlade košarkašice, odlučili su joj ponuditi stipendiju za srednju školu, što je svakako prilika koju Hena nije mogla propustiti.

Kako se sve ovo i za mene desilo veoma brzo i neočekivano, osjećanja su mi jako pomiješana. Ja sam osoba koja zeli da putuje, uči, upoznaje nove ljude i kulture. Volim sport, volim ljude, tako da očekujem puno novih poznanstava, školskih i sportskih uspjeha. Ukratko, ja ću dati sve od sebe da postignem sve ono sta sam sebi zacrtala.“– dodala je talentovana Hena.

Hena kaže kako njen odlazak u SAD nema veze sa stanjem košarke ili  generalno sporta u BiH. To je nešto što je ona željela, čemu je težila i znala sam da će jednog dana i ostvariti.

Bilo kako bilo, Bosna i Hercegovina, ovime gubi još jedan talenat i još jedno dijete čiji će talenat biti više poštovan negdje drugo, miljama daleko.

„Da je stanje sa sportom loše – jeste. Da se može više ulagati – može. Po meni bi trebalo da, djeca koja se bave sportom, više trebaju da nastupaju na regionalnoj sceni. Jedino tako, igrajući sa boljima, možemo uvidjeti nase mane i nedostatke, te ih popravljati i jačati, ali to iziskuje velika finansijska ulaganja. Mislim da je to glavni razlog zašto djeca mojih godina traže prilike  u drugim zemljama.“ – prokomentarisala je mlada košarkašica.

Hena se, kako kaže, nada da će imati priliku da napreduje i da se usavršava, te da se jednog dana razvije u uspješnu sportistkinju i uspješnu osobu.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist