Prevencija nasilja nad djecom u cyber svijetu


Ovog mjeseca u Zenici, održane su dvije dvodnevne radionice u sklopu projekta „Prevencija nasilja nad djecom u digitalnom okruženju u Bosni i Hercegovini. Jedan od predavača bio je i Elmedin Muratbegović, sa Univerziteta u Sarajevu; Katedra za kriminologiju, s kojim smo tim povodom razgovarali o važnosti edukacija ovog tipa.

„Ovakve edukacije su jako bitne jer je nasilje nad djecom u digitalnom svijetu jako izraženo i ono predstavlja nešto što se stvarno događa, što mi baš i ne primjećujemo, odnosno one osobe koje postaju žrtve u takvoj kom veoma rijetko prijavljuju isto. Ukoliko, pogledate praksu, svakodnevnu, vidjet ćete da i odrasli i djeca jako puno vremena provode na mobitelima, generalno u cyber svijetu, na internetu i sama ta činjenica pokazuje da bi bilo ozbiljno ići kroz neku održivu strukturu analizirajući pojavne oblike zloupotrebe upravo zbog tog povjerenja na internetu.“- izjavio je Elmedin Muratbegović za radio „Active“.

Ovakve edukacije, kako kaže Muratbegović,  imaju za cilj da približe problematiku organima formalne socijalne kontrole, nevladinim organizacijama, ali prvenstveno školama i roditeljima, kako bi prepoznali rane znakove rizikofaktora da se njihovo dijete povlači u tom svijetu  i da, praktično,  skrenu pažnju na bonton ponašanja u digitalnom svijetu jer mnoga djeca postaju žrtve, tj. postaju agresivni, jednostavno zato što ne poznaju pravila i ne shvataju da je veoma lahko uvrijediti i povrijediti do strašne mjere nekoga u komunikaciji, ovim uređajima.

“Edukacije ovog tipa su jako bitne jer su naslonjene na egzaktne podatke iz istraživanja, koji govore da je značajan procenat djece vrlo needukovan  iz tog nekog aspekta pravila ponašanja na internetu i da olako mogu postati žrtve raznih predatora.”

Cyberbulling je, u knjizi Smjernice za postupanje u slučaju nasilja nad djecom u digitalnom okruženju u BiH, definisan kao nasilje putem interneta ili mobilnog telefona, te je čest je oblik nasilja među vršnjacima. I počinilac i žrtva su najčešće maloljetnici, ali se nerijetko  ovaj fenomen registruje i među odraslima. Odnosno u interakciji na relaciji maloljetnik – odrasla osoba. Da li ste ikada zapitali koliko je zastupljen?

„Vjerovatno kada bi sada razgovarali sa djecom i kada bi složili narative svega onoga što jest cyberbulling, vjerovatno bi djeca rekla da je to nešto što je svakodnevno i što je u njihovim glavama i djelimično normalno jer su navikli da niko ne reaguje, sisitem ne prepoznaje, da su odrasli nepismeniji od njih u tom kontekstu. I to je poprilično frustrirajuća komponenta. Međutim, mi moramo prestati sa praksom da dižemo uzbunu samo onda kad se desi neki tragični događaj i je jedna od aktivnosti koja kreće tim alternativnim pravcima ranog prepoznavanja i preveniranja nekog nereda u tom svijetu. “ – izjavio je prof. Muratbegović o zastupljenosti cyberbullinga i reagovanju na isto.

Na radionicama su učesnici imali priliku naučiti koji su to oblici nasilja na internetu, te kako ih razlikovati. Pored toga,  predstavljeni su im i podaci istraživanja u kojem se navodi da je SVAKO DRUGO DIJETE PRIHVATI OSOBU KOJU NE POZNAJE NA NEKOJ DRUŠTVENOJ MREŽI, DOK OD NJIH, SVAKO ČETVRTO NASTAVI KOMUNICIRATI SA TOM OSOBOM.

„Mi generalno sami sebe podcjenjujemo u svim oblastima života pa i u ovoj. Nešto što se kreira u BiH, i ove web platforme koje kreira EMMAUS gdje praktično možete prijaviti sve oblike nasilja. Nekako je neočekivano da  ljudi u BiH mogu kreirati takve stvari. Ja vas uvjeravam da u BiH ima jako puno dobrih profesionalaca. U principu, jedan veliki broj zaposlenih jesu izraziti profesionalci, ali oni su nekako tiši, za razliku od onoh koji ne znaju, a glasni su.“- dodao je Elmedin Muratbegović za kraj razgovora.

Organizacija Hope and Homes for Children u BiH implementira projekat ”Prevencija nasilja nad djecom udigitalnom okruženju u Bosni i Hercegovini”, u   saradnji   sa   partnerskom organizacijom Međunarodni forum solidarnosti – EMMAUS, koja ima dugogodišnje iskustvo u radu na prevenciji svihoblika nasilja u digitalnom okruženju.

Izvor fotografija: EMMAUS


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist