Aktivni RadiYo Građani #4 – Fake News sa Emirom Zulejhićem


Tokom 3 događaja projekta Aktivni RadiYo Građani razgovarali smo općenito o medijskoj pimenosti, o odgovornostima prilikom plasiranja sadržaja u javnost, ali i medijskom pravu.

Na četvrtom po redu događaju ugostit ćemo Emira Zulejhića ispred portala raskrinkavanje.ba, sa kojim ćemo razgovarati o lažnim vijestima, fotografijama, o tome kako ih prepoznati, ali i o iskustvima koje je stekao tokom rada na ovom portalu.

Četvrta panel diskusija održat će se u prostorijama Gradske biblioteke u Zenici, 29.10.2019.godine, sa početkom od 18:00.

Ko je Emir Zulejhić?

Emir Zulejhić je urednik portala “Raskrinkavanje.ba”. Kroz rad na toj platformi svakodnevno se bavi provjerom istinosti informacija objavljenih u medijima. Pridružio se Udruženju građana “Zašto ne” u maju 2017. godine od kada se intenzivo bavi temama poput dezinformacija i manipulacija u medijskom i online prostoru, verifikacije sadržaja i medijske pismenosti.

Završio je jednogodišnji program “Akademija za mlade lidere u civilnom društvu” kao član prve generacije, a kasnije je ostao angažovan kao mentor za nove polaznike u narednim generacijama, te kao vanjski saradnik na realizaciji dijela programa. Dobitnik je i stipendije Digital Communications Network exchange and fellowship programa koji je tokom 2019. pohađao u SAD-u. Trenutno je student međunarodnih odnosa i diplomatije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Do sada je bio autor i koautor nekoliko istraživanja i publikacija, od kojih je najznačajnije “Istraživanje o dezinformacijama u online sferi: Slučaj BiH”.

Trenutno je dio i  Alumni grupe Asocijacije srednjoškolaca u BiH, radi i kao trener u odjelu omladinskog obrazovanja Fondacije Schuler Helfen Leben, te kao povremeni edukator, trener i konsultant drugih obrazovnih i omladinskih udruženja.

O projektu “Aktivni RadiYo Građani

Projekat se bavi rješavnjem i suzbijanjem problema nedovoljne medijske i informacijske pismenosti na području grada Zenice. Zbog nedostatka prilika za edukaciju, uloga medija se pogrešno interpretira i građani nemaju mogućnost da raspoznaju pravu istinu u medijima i njihovu svrhu, te su često žrtve nedovoljno sigurnog medijskog okruženja i neodgovornog rada u medijima, ali i neodgovornog korištenja informacija koje plasiraju mediji. Projekat „Aktivni RadiYo Građani“, koji je podržan od strane Evropske Unije, i vama pruža priliku da govorite o ovim temama.

Ukoliko želite da proširite svoje znanje iz oblasti medijske pismenost, naučiti kako razlikovati lažne vijesti/fotografije na web portalima, i ili jednostavno želite podijeliti sa nama svoje mišljenje i iskustvo, pridružite nam se na ovom događaju.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist