Završen projekat ”REaktiviraj se”


Danas , 28.10.2019. godine,  u 11:00h u Osnovnoj školi ”Musa Ćazim Ćatić” u Blatuši, je upriličena promocija projekta ”REaktiviraj se”. Na događaju je bila koordinatorica projekta Amra Dedić, direktor OŠ ”Musa Ćazim Ćatić” Esad Čorović,pomoćnik direktora Muamer Karač, te mnogi drugi.

Projekat je bio lokalna građanska incijativa koordinatorice Amre Dedić, kojeg  je dobila od Instituta za razvoj mladih ”KULT”.

 

”Od Instituta sam dobila priliku da pišem projekat, da ga realizujem, tako da sam dobila 2000 KM od njih. Škola je doprinijela nekim svojim sredstvima, što finansijskim, što ljudskim resursima. Drago mi je što sam uspjela da doprinesem svojoj lokalnoj zajednici” izjavila je Amra za radio Active.

 

Projekat je podrazumijevao uređenje školskog dvorišta, postavljanje klupa, farbanje ograde, betoniranje, te održavanje jedne ekološke radionice sa mladim volonterima.

”Što se tiče mog dijela ja ću ovdje stati, ali se nadam da će škola tj. oni imaju u planu da dalje razvijaju sve ovo, ovo je samo neki početak. Škola će dalje raditi na uređenju dvorišta, ovo im je bio samo neki poticaj. Bili su sretni ,naravno, što sam odlučila da baš za ovu školu pišem projekat” završne su riječi Amre Dedić.

Pomoćnik direktora OŠ ”Musa Ćazim Ćatić” ističe kako je danas posebno radostan i oduševljen što su dospjeli do ovog nivoa tj. da su uspjeli u njihovim zamislima koje su već planirali u proljeće.

”Zahvaljujući  Amri Dedić i već pomenutim udruženjima uspjeli smo da realiziramo prvu fazu projekta tj. uređenje školskog dvorišta , koje je itekeko bilo zapušteno. Tu su bili jedni stari oronuli temelji koji su datirali iz 1950tih godina i veoma su ovdje predstavljali jako ružnu sliku i sam prizor na ulasku u školu” rekao je pomoćnik direktora Muamer Karač.

Osim Instituta za razvoj mladih ”KULT”, te udruženja ”REaktiviraj se” tu je bila i ekološka sekcija, koja broji članove od petih do devetih razreda, i dala je svoj doprinos te, kako kaže pomoćnik direktora, ovo je za njih bila posebna vrsta terapije odnosno relaksacije, jer su radili sve sa oduševljenjem.

”Ograda do glavnog puta je dobila novu boju, zelenu, a drugi dio će uskoro biti ofarban i bit će to dosta ljepša slika našeg dvorišta. Druga faza, također, uključuje ,opet, određena udruženja i određene donatore koji će nam pomoći da ovdje realiziramo učionicu na otvorenom. Zamisao je da sad ovdje u drvetu napravimo poseban jedan izgled sa krovom, unutra će postojati mogućnost da naši nastavnici, učiteljice drže nastavu na otvorenom.”

U završnim riječima pomoćnik direktora je naglasio da je prva faza zavšrena, te da je ostalo još niz nekih nijansi da se odradi na kamenu, da se kamen fugira i da se postave posebne letvice koje će biti postavljene na betonskom dijelu, gdje će učenici moći da sjednu i uživaju na velikom i malom odmoru ili kad god oni to požele.

Piše: Berina Lušija

Fotografije, izjave: Asmir Mahalbašić

 

Oznake članka:

Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist