Mjuzikl „Hanka“ četvrti put oduševio zeničku publiku.


Omladinski hor, vođen od strane profesora Milenka Karovića, je u ponedjeljak 28.10.2019. izveo mjuzikl „Hanka“ u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici. Naime, ovaj performans je četiri puta prikazan u Zenici i svaki put  je ostavljao na publiku dobar utisak.

Ajna Šabić, studentica koja je ostala član hora i nakon završetka srednje škole, imala je dvije uloge u projektu. Odgovorna je bila za scensku adaptaciju, ali isto tako glumila je Ajkunu, antagonistu u priči. Otkrila nam je nešto više o ovom spektaklu.

Na koji način ste došli do ideje za mjuzikl ”Hanka”?

Kao i svaki veliki projekat, ideja je proizašla sasvim slučajno. Radili smo puno svjetskih dijela, između ostalih i mjuzikl „Night Fever“, pa zašto ovaj put ne bismo uradili nešto domaće? Svjetsko, a naše. Bosanskohercegovačko književništvo iznjedrilo je mnogo kvalitetnih djela, a posebno bih istakla Isaka Samokovliju, po čijoj pripovijeci smo i radili ” Hanku”.

Šta je zapravo ”Hanka”?

Hanka je istinita ljubavna priča dvoje mladih Roma. Drama koja zvuči filmski, zapravo se desilo u selu u okolini Busovače i pravi je dokaz da je upravo život taj koji piše najbolje romane.  

Da li je bilo izazovno raditi jedan kompleksni tip projekta kao što je mjuzikl?

Svakako! Ovo je moj prvi samostalni projekat i ne mogu reći da se u određenom momentu nisam zapitala da li će sve ispasti kako treba. Ali čovjek uči dok je živ i rad sa mladim ljudima je umnogome olakšao samu realizaciju projekta. Zajednički smo iznijeli sve, a tome doprinosi i odnos u ansamblu – ponašamo se kao da smo jedna velika porodica.

Da li u potpunosti odgovara djelu Isaka Samokovlije ili ima nekih novih elemenata?

 U naš mjuzikl smo uveli element retrospektive, koji se pojavljuje i kod Samokovlije. Trudili smo se da vjerno prikažemo slijed djela kroz muziku, glumu i ples. Na sceni je bilo blizu 80 mladih izvođača, zamišljenih kao Roma, koji su saživljeni sa svojom ”čergom”. Raditi po djelu bh. književnog doajena bilo je prije svega izazovno, ali konačni rezultat je dokazao da se svaki naporni rad i trud isplati.

Kako je publika prihvatila Mjuzikl ”Hanka”?

Na opću radost svih učesnika, Mjuzikl je svakim novim izvođenjem dobijao sve veće ovacije. Mislim da generalno publika voli osvježenje u kulturnom smislu, pogotovo ako su svjesni istinitosti djela potkrepljenog činjenicama. Samim tim, sa uživanjem punimo dvorane iznova zadivljujući publiku.

Da li smatrate da ste oživjeli neke stare pjesme i na taj način došli do gledalaca?

Klasična muzika je prelijepa, ali s vremena na vrijeme publici treba dati i neku tematski bližu muziku koja ih može vratiti u mladost, a novim generacijama pokazati kako se nekada živjelo.

Da li su planirana nova izvođenja?

Pored 4 izvođenja u Zenici, dogovorili smo i regionalnu turneju. U Sarajevskom narodnom pozorištu nas možete gledati već 2. decembra 2019. godine, dok su gostovanja u Podgorici, Zagrebu i Beogradu dogovorena za proljeće naredne godine. Mnogi gradovi nam još šalju prijedloge za suradnju, koje koristimo kako bismo povezali publiku i pozitivno uticali na širenje kulture na našem podneblju.    

Mjuzikl ne bi bio to što jeste bez plesnih segmenata. Plesnu grupu čini 9 srednjoškolaca iz Prve gimnazije koji su ujedno i članovi Omladinskog hora. Za koreografiju bio je zadužen Semir Šerić-Šera.

Na pitanje kako su tekle pripreme i da li je koreografija bila zahtjevna za savladati, odgovorila je Sajra Šabić: „Pripreme su  bile veoma zanimljive, ali trebalo je dosta napora i truda da se sve to realizuje, ali uz dobro društvo i zabavu koju smo imali , nismo toliko ni osjetili težinu nekih plesnih pokreta sa kojima smo se susreli prvi put“.

Mjuzikl ima više umjetničkih elemanata i Sajra smatra da je ples u tom projektu bitan segment i kaže da uz pjesmu, plesači daju još jasniju sliku  i poentu same priče. „Također mislim da su mladi u Zenici prihvatili ovakav način umjetničkog izražaja veoma dobro. Izvođači su mladi ljudi, čime je mjuzikl privukao dosta omladinaca i približio im tu vrstu muzike i svi su imali priliku uživati u performansu

Sajru ,koja je uskoro puni 18 godina, smo pitali da li joj je bilo čudno pjevati i plesati uz melodije koje su nastale dosta prije njenog rođenja.Ona odgovara da to nije bio slučaj :,, Svaka pjesma je po meni nosila određenu misao i emociju kojima se možemo poistovjećivati u današnjici

Mladi polahko počinju da posjećuju kulturne ustanove, a ovaj mjuzukl je zasigurno, na to pozitivno utjecao. Cijeloj ekipi koja je učestvovala u stvaranju ovog projekta želimo svu sreću u sljedećim izvedbama!

Piše: Jalal Romano

 

                 

 

 

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist