Nema stare raje, ali život ide dalje


„Ko su oni?“, to će biti često pitanje onih koji ne znaju ništa o njima. Izvolite, ima ih na „Google“. “Protest” je osnovan nekog dana 1990. godine kao punk – rock grupa u Sarajevu, nisu imali previše prilike da sviraju tokom devedestih godina (razlog svima znan). Međutim kreću u akciju ‘95. (njihov nastup zabilježen na CD–u „Rock Under The Siege“ sa mnogim drugim sarajevskim grupama). Kulminacija njihovog djelovanja desila se 23.09.1997. godine kada su bili „support“ ili po našem predgrupa U2 na stadionu „Koševo“.

Nakon toga se dešavaju čudne ili prirodne stvari u bendu. Dolazi do prezasićenosti, i usput se gomilaju sitnice od ranije da bi vjerovatno preraslo u nešto krupnije (ko će ga znati). Bilo kako bilo, kad su trebali biti predvodnici alternativne scene u BiH, samo su se povukli i napravili pauzu. Vjerovali ili ne, i to nekoliko puta.

Dolazi ljeto 2019. i Damir Nevesinjac (jedini iz originalne postave), ponovo pokreće Protest, uz veliku pomoć Gorana Pršića – Masnog (itekako poznato ime na bh. sceni, koji pored sviranja gitare u bendu, radi i produkciju), ulaze u studio i počinju pripreme za četvrti studijski album.

U  proteklih nekoliko dana objavljena su dva singla „Pumpaj dušek“ (koji u sebi ima sve ono što treba da bude radijski hit), i „Hip Hop Fool“ (možda bude takođe radijski hit – to ovisi o raznim urednicima). Ono što slijedi je mini turneja po BiH, i vidi čuda prvi koncert su zakazali u Zenici, 08.11.2019. godine (Zona Muzike).

Odmah po završetku svirke, Damir se obratio meni i tražio iskreno mišljenje o nastupu. Kad publika traži još, to je već neki dokaz da im je bilo dobro. Ma brutalno dobra svirka (ko voli pank ili alternativu), dobar scenski nastup, a vidi se da su dobro pripremljeni. Teška je ova zenička publika, čim nisu ponijeli sa sobom trulog paradajza, znači da prolazite….

Dakle, sad se zovu Damir Nevesinjac & Protest Band, a pored Damira i Gorana su skroz mladi momci i to iz Vrnjačke Banje (Srbija). Lazar Anđelković – Vikler (gitara), Ivan Petrović (bubanj) i Stefan Tomić (bas).

Autor teksta: Semir Čolić Čola – urednik i voditelj emisije „Sve je to samo rock'n'roll“


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist