Zavirite u svijet Dunjalučara


U današnjici, kada se sve oko nas dešava brzinom svjetlosti, te kada se pažnja ne pridaje pravim vrijednostima poput kulture i umjetnosti, na površinu je isplivalo nešto što se naziva Dunjalučar. Samim imenom plijeni pažnju, te čini da se zapitamo ko je to zapravo dunjalučar?

 

Dunjalučar bježi svakom pokušaju konačnog definiranja, te narod dunjalučarem naziva onog koji je „zin’o na dunjaluk“, odnosno to je onaj čovjek koji je sva svoja stremljenja usredotočio na ovaj svijet, dajući mu pri tome jedinu i najveću vrijednost. Ali dunjalučara treba razumijevati kao čovjeka sa ovog svijeta, svakog čovjeka koji je živio, živi i živjet će u nekom drugom vremenu.

Naime, Dunjalučar je online magazin, koji je nastao početkom 2019. godine čija je namjera, zapravo, da filozofski razmotri pitanja o čovjeku i kritički propita vrijednosti koje vrjednuje čovjek kroz razne sfere svoga života. Magazin je zamišljen kao jedna platforma za razvoj kulture i umjetnosti i kritičkog mišljenja u našoj državi. Ovaj magazin je osnovan iz želje autora da se obogati javni prostor interneta sa smislenim temama iz oblasti filozofije, kulture, umjetnosti te ima za cilj i promociju Bosne i Hercegovine, njenih kulturnih, umjetničkih i misaonih vrijednosti. Osnivanje i pokretanja magazina izraz je želje autora da čitaocima ponude online platformu na kojoj će se razvijati kritičko mišljenje.

Magazin je nastao početkom 2019. godine, tačnije krajem februara. Svi tekstovi na magazinu su originalni i autorski tekstovi, te se objavljuje 6 – 7 puta sedmično baveći se različitim temama, eseji i kritički osvrti, promocija pjesnika i književnika (akcenat je na djelima mladih autora), život i djelo značajnih filozofa i umjetnika, intervjui sa mladima koji se bave kreiranjem svih oblika umjetnosti, kao i promocija istraživača iz sfere društvenih nauka. – kaže Senad Arnaut, osnivač magazina.

Na stranici magazina (https://dunjalucar.wordpress.com/)možete da pronađete bogat i zanimljiv sadržaj iz raznih oblasti, kao što je poezija, proza, film ili pak slikarstvo i esejistika. Autori magazina se trude da svojim trudom i radom dopru do svojih čitatelja, te ih navedu da se okrenu pravim vrijednostima današnjice. Upravo rasvjetljavanje vlastitog neznanja autori smatraju primarnim zadatkom ovog magazina, te se nadaju da će dobiti i povratnu informaciju onih koji ih budu čitali u vidu pohvale, kritike, kao i dopune napisanog vlastitim mislima.

Stoga, dragi aktivci zavirite u svijet Dunjalučara i pogledajte šta vam sve to imaju poručiti mlade umjetničke duše. Svakako, magazin Dunjalučar je u svakom trenutku otvoren za saradnju sa drugim mladim autorima i njihovu promociju, stoga svoje radove možete dostaviti u inboks njihove fb stranice (https://www.facebook.com/dunjalucar/) ili na mail dunjalucar@gmail.com.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist