Obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa


Svjetski dan borbe protiv dijabetesa se obilježava svake godine 14. novembra od 1991. godine kada su ga utemeljile Međunarodna federacija dijabetičara (IDF) i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO). Za Dan borbe protiv dijabetesa, izabran je dan rođenja sir Fredericka Bantinga, medicinskog naučnika koji je bio jedan od pronalazača inzulina i prvi koji je primijenio taj lijek na ljudima.

Udruženje djece i mladih oboljelih od šećernih bolesti su današnji dan obilježili prigodnim i bogatim programom. Naime, u sali Gradskog vijeća je održano predavanje na temu Hipoglikemija, te pored toga tokom dana su volonteri udruženja, kod robne kuće Bosanka, besplatno mjerili šećer u krvi građanima, te dijelili edukativni materijal i na taj način su željeli da podignu svijest građani o ovoj bolesti i njenoj prevenciji.

“Dugogodišnji sam član Udruženja djece i mladih oboljelih od šećernih bolesti. Danas obilježavamo Svjetski dan borbe protiv dijabetesa, te smo prethodnih dana bili u Kaknji, Visokom i Zavidovićima. Danas smo ovdje, u Zenici, te cilj nam je da podižemo svijest kod naroda, jer dosta ljudi ne zna šta je dijabetes i koje su njegove komplikacije. Okupljamo svu populaciju, djecu i mlade, te sve dijabetičare” – kaže Džemila Dulaš, članica Udruženja

Danas su građani imali priliku da izmjere svoj nivo šećera i da saznaju nove i korisne informacije o ovoj bolesti, jer je veoma važno da brinemo o svom zdravlju na ispravan način.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist