Italijanski ambasador na zeničkom Univerzitetu


Danas, u 11h, gost zeničkog Univerziteta je bio ambasador Republike Italije Nicola Minasi koji je održao predavanje o Italiji, njenoj kulturi i obrazovanju.

 

 

Ambasador Minasi je ovom prilikom naglasio da su kulturološki, sociološki i historijski odnos Italije i Bosne i Hercegovine duboki, te da je njegova posjeta zeničkom Univerzitetu nova prilika za proširenje tih odnosa. Rekao je da mu je drago što je trenutno u Bosni i Hercegovini, da je naučio mnogo o njoj i da još uvijek uči.

“Mnogo toga možemo uraditi i napraviti zajedno.”

Ambasador Minasi je takođe u više navrata iskreno pohvalio rektora Univerziteta u Zenici prof. dr. Damira Kukića, istakavši da su uz njegovu inicijativu i pomoć uspostavili saradnju sa Univerzitetom u Zenici, te organizovali besplatan kurs Italijanskog jezika.

Prof. dr. Damir Kukić je rekao da ova visokoškolska ustanova planira ugostiti još neke ambasadore zemalja sa kojima je ostvarena saradnja.

„To je prilika da predstave svoju zemlju i kulturu kao i projekte koje implementiraju, kako u državi koju predstavljaju tako i u BiH.”

Predavanje je bilo interaktivnog tipa pa su i studenti imali priliku da postave pitanja gospodinu Minasiju, a uglavnom su se ticala o mogućnostima studiranja u Italiji i razmjeni studenata.

“Student sam četvrte godine Ekonomskog fakulteta, Univerziteta u Zenici. Današnje predavanje koje je održao ambasador Italije na našem fakultetu bilo je veoma korisno. Saznali smo mnogo novih informacija o Italiji i mnogim mogućnostima koje nam nude fakulteti, odnosno univerziteti Italije. Nude mnoge saradnje univerziteta širom Italije sa univerzitetima Bosne i Hercegovine, a prvenstveno smo govorili o mogućoj saradnji našeg Univerziteta, sa njihovim univerzitetima”, kaže Amina Džerahović.

“Moje ime je Haris Aliefendić, student sam Ekonomskog fakulteta u Zenici. Zaista mislim da je ovo za nas bilo jako korisno predavanje koje je održao ambasador Italije u Bosni i Hercegovini, gospodin Minasi. Ovo je jako dobra politika ambasade Italije, koju vode u Bosni i Hercegovini. Ostvaruju interakciju sa studentima, stiču povjerenje studenata i općenito građana Bosne i Hercegovine i na taj način poboljšavaju svoje djelovanje u našem regionu”, rekao je Haris.

Ovom prilikom smo razgovarali i sa Harisom Ibrahimbegovićem, predsjednikom Unije studenata Univerziteta u Zenici, studentom Filozofskog fakulteta.

“Upravo smo prisustvovali ovoj konferenciji koju je održao naš Univerzitet u saradnji sa ambasadorom Italije. Naravno da nam je bilo zadovoljstvo učestvovati u ovoj konferenciji, zato što smo saznali neke nove stvari”, kaže Haris.

On je istakao da Univerzitet u Zenici trenutno nema toliko velik program razmjene studenata sa italijanskim univerzitetima, međutim kroz razgovor sa ambasadorom Minasijem su došli do zaključaka da će pokušati intenzivirati saradnju sa italijanskim univerzitetima, preko Ambasade Republike Italije u Bosni i Hercegovini.

“To nam otvara mnoga vrata, da studenti Univerziteta u Zenici nove studije pohađaju u Italiji, na nekim od prestižnih univerziteta. Svakako da će Univerzitet preuzeti inicijativu da se što prije odradi papirologija koja je potrebna za to. Potrebno je malo vremena da se sve to riješi, ali imamo nadu da će sve to biti kako treba”, nastavio je Haris.

Haris je postavio pitanje i mogućnosti uspostave saradnje između Unije studenata Univerziteta u Zenici i Ambasade Republike Italije, zato što, kako kaže, Zenica ima mnogo studenata koji su zainteresovani za rad na novim projektima.

Tekst i fotografije: Dženan Pjanić


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist