I ja sam dio priče – Amina Husejnagić


Priča o Udruženju “Naša djeca” Zenica širi se iz dana u dan. Za sve te godine, otkako je nastala, u svoje gnijezdo primila je mnogo djece i mladih, koji su tu rasli i sazrijevali. Dok su jedni odlazili, drugi su dolazili. I tako u krug. Ljudi možda odu iz organizacije, ali nikad ne prestanu biti dio priče. Vodeći se time, odlučili smo da proćaskamo sa našim (bivšim) članovima da vidimo kako su, gdje su, šta rade i da ih podsjetimo na neke trenutke, jer – dio smo iste priče. U prethodnom intervjuu razgovarali smo sa Rialdom Osmanović, a njen intervju možete pronaći na linku.

 

Ovog puta dio priče je Amina Husejnagić.

“RadiYo Active za mene predstavlja najsretniji period u mom životu. Tada sam se osjećala najispunjenije i najkorisnije, osjećala sam da radim nešto pozitivno za našu zajednicu, a taj osjećaj je neprocjenjiv. Upoznala sam najbolje ljude i provela sam najljepše momente s njima. Od vođenja emisija, naših sastanaka, renoviranja organizacije, putovanja i kampanja.” – izjavila je Amina.

Amina se prisjeća da je dio Udruženja postala 2014. godine, preko ONAuBiH (Omladinske  Novinske Asocijacije), te da je aktivni član bila dvije godine, tj. do 2016. godine kada se odselila u Sarajevo radi studiranja. Prvobitno je Udruženje “Naša djeca”, kako kaže Amina, ovim mladim ljudima ustupilo prostorije za sastanke, a kasnije su dobili priliku i da vode emisije na radiYu, što su kao mladi koji su veoma zainteresovani za medije prihvatili objeručke.

Prvobitno smo imali grupne emisije sa našim mentorima, te smo poslije imali vlastite emisije. Moja emisija se zvala “Laganini” u kojoj sam obrađivala svakodnevne zanimljive teme poput muzike, kulture, dešavanja i slično. Također sam pomagala u ostvarivanju nekoliko fundraising kampanja.

Amina ističe kako su joj aktivnosti u organizaciji pomogle da nauči šta su prave radne navike, šta se sve može postići radom, trudom, voljom i željom. Imala je priliku osjetiti kako je raditi u timu i kako se sve može postići kada svi skupa surađuju. Rad na RadiYu joj je, kako kaže, pomogao u izgradnji samopouzdanja, što je za te tinejdžerske godine bilo jako bitno.

Posjeta ekipe RadiYa “Active” “Super” radiju iz Niša

Danas je Amina studentica psihologije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Trenutno se samo bavim studiranjem i često mi naumpadnu dani kada sam vodila svoje emisije na RadiYu i kada smo se svi skupa družili. Iako više nisam aktivni član, i dalje se osjećam kao dio te prelijepe priče.

A kada ste dio ovakve priče u kojoj učestvuje mnogo ljudi, onda u takvim okolnostima, ne može a da ne bude dosta anegdota, koje se iz dana u dan prepričavaju. Ovom prilikom, Amina je s nama podijelila i neke kojih se ona sjeća.

Amina Husejnagić i Ajla Heralić tokom live prijenosa Lunar festivala 2016. godine

“Uh bilo ih je mnogo, ali najviše je bilo lapsusa tokom vođenja emisija. Najviše smo se smijali pogrešnom izgovaranju nekih imena, kao što nikada neću zaboraviti kada sam apsolutno pogrešno pročitala imena kineskih naučnika, to je više bilo izmišljanje nekih slogova nego čitanje pravih imena. Parola ‘snađi se’! “

Amina smatra da je učlanjenje u ovakve aktivnosti vrlo bitno za mlade, te da bi mlada osoba izrasla u samopouzdanu, zrelu, svjesnu osobu jako je bitno ovakvo iskustvo. Vannastavne aktivnosti su veoma bitne za razvijanje prvobitno same osobe, ali i okoline na bolje.

“Ne mora to biti baš naš RadiYo Active (mada je najbolja opcija ako ćemo realno haha). Stvari koje se rade u organizaciji “Naša djeca” i RadiYu Active su neprikosnovene i zaista našu zajednicu prave boljom i pozitivnijom.” – izjavila je za kraj razgovora naša Amina.

 

 

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist