Active preporučuje: Sretni ljudi


Šta to razlikuje sretne ljude i one koji to zapravo nisu?
‘’Sreća je stvar izbora’’. Ovo razumiju oni koji to zapravo žive, oni koji to jesu i koji iskreno idu ka tome da to postanu. ‘’Nesretni’’ ljudi grade neku vrstu odbrambenog mehanizma, nespremni da prihvate da je sreća stvar izbora, odbacuju ono što nisu u stanju shvatiti iz prve i što se ne podudara njihovim uvjerenjima.

Kako zapravo biti sretan? Upravo o tome piše i autorica knjige ”Sretni ljudi”, Alma Taletović, čija je knjiga priručnik, prva pomoć i vodič za sve one koji žele da budu sretni, da žive ispunjen i sretan život satkan od najljepših misli.

Autorica knjige ‘’Sretni ljudi’’ ponudila je odgovore na mnogobrojna pitanja koja nam se često motaju po mislima i zbog kojih smo čak noćima budni. U knjizi su ponuđeni odgovori na ta pitanja, svima onim koji hoće da spoznaju zašto i zbog čega žive, te šta je zapravo cilj u životu pojedinca.

Trenutno na našim prostorima, odlazak psihologu je i dalje tabu tema. Postoje različite predstave o tome ko je psiholog, šta radi, a naravno i mišljenja da su psihijatar i psiholog jedno te isto (razliku pogledaj ovdje). U ovom trenu upravo možemo pričati o knjizi ”Sretni ljudi”. Kroz knjigu se provlaće mnoga naučna saznanja iz oblasti psihologije, a posebno se pažnja pridaje oblasti motivacije i emocija, religije i naravno drugih usko-povezanih nauka, kao i radovi različitih motivacionih govornika.

Ono što je zanimljivo jeste da na kraju svakog poglavlja, Alma piše afirmacije, a neke od njih su:
Preuzimam potpunu odgovornost za svoje misli, emocije i postupke
Sve mane koje imam mogu prevazići i preobraziti u vrline. Sve prepreke mi se sklanjaju s puta. Ja sam vrijedan/vrijedna, sposobna i odlučna da budem i imam ono što želim.”

Već kroz napisane afirmacije / citate vidimo da smo mi ti koji upravljamo našim mislima, emocijama i životom. Shvatamo da ukoliko nam se ne sviđa realnost u kojoj živimo, mi smo jedini koji je možemo mijenjati. Mi smo ti koji pravimo promjene. Mi treba da upravljamo mislima, i ne smijemo dozvoliti da misli upravljaju nama. Ipak ne treba zaboraviti da je svijet odraz naših misli. Kakve su nam misli, takav nam je život.

Alma Taletović u svojoj knjizi odgovara na pitanja:
Šta aktivira emocije?
Koja je njihova svrha?
Kako nastaju uvjerenja i mogu li se mijenjati?
Zašto je zahvalnost bitna?
Da li riječi imaju snagu?
Da li utječu li na kreiranje naše osobnosti?
Kako koristiti afirmacije u sintezi sa vjerom?
Kako se osloboditi brige i straha?

Osim toga, na svojoj facebook stranici (klik ovdje), Alma Taletović kroz video sadržaje odgovara na pitanja njenih čitatelja, te priča o svakodnevnim, uvijek aktuelnim, temama kao što su samopouzdanje, vjera u sebe i prijateljstvo. Osim knjige ”Sretni ljudi”, Alma Taletović je autorica još dvije knjige: ”Sretna žena” i ”Smiraj duše”.

Knjiga je štampana u martu 2017. godine. Sa njenih 200 stranica pronašla je veoma dobru reakciju čitatelja. Knjigu možete naručiti preko facebook stranice, Smiraj duše – Alma Taletović, porukom u inbox, kao i preko online site-a knjige.ba.

Piše: Jasmina Horić
Izvor fotografije: goodreads.com


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist