Povodom Međunarodnog dana vatrogasaca vam donosimo priču o DVD Zenica


Međunarodni je dan vatrogasaca, heroja koji se tijekom života nesebično izlažu brojnim rizicima kako bi spasili tuđe živote. Mjesec maj se obilježava i kao mjesec zaštite od požara. Tim povodom vam donosimo priču o Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Zenica.

 

Dobrovoljno vatrogasno društvo Zenica je osnovano 1900. godine, te je drugo najstarije društvo na području Zeničko – dobojskog kantona, a ove godine obilježava 120. godina postojanja i rada. Broji ukupno 75 članova, koji su podijeljeni u 5 kategorija. Operativnih članova ima ukupno 42, to su članovi koji imaju položen ispit za dobrovoljnog vatrogasca i sudjeluju u akcijama gašenja požara i otklanjanu posljedica od drugih prirodnih nesreća. Pored toga se bavi aktivnostima vatrogasne djelatnosti u skladu sa Zakonom zaštite od požara i vatrogastva. Ovo je primarna djelatnost, ali se aktivno uključuje i u ostale aktivnosti koje su za dobrobit građana.

U prošloj godini su se pripadnici DVD Zenica stavili na raspolaganje Službi i Štabu civilne zaštite grada Zenica, tijekom elementarne nepogode, poplave u mjesecu februaru. Vršili su evakuaciju stanovništva u poplavljenim područjima, a zatim su vršili ispumpavanje vode iz poplavljenih objekata. Ove godine su putem Samostalne službe zaštite i spašavanja grada Zenica, kao odjeljenje za zaštitu od požara, aktivno uzeli učešće u provođenju mjera suzbijanja pandemije koronavirusa.

Svake godine Vatrogasni savez Zeničko – dobojskog kantona organizuje susrete vatrogasaca s područja kantona povodom 4. maja, Međunarodnog dana vatrogasaca. Zbog trenutne situacije ove godine se to nije organizovalo.

Ako želite postati dio njihovog tima možete se prijaviti na javni oglas za prijem članova, koji se organizuje svake godine. Po završetku oglasa prijavljeni kandidati se upućuju na obuku za dobrovoljnog vatrogasca koja se sastoji od 83 časa. Nakon što se završi obuka polaže se ispit pred komisijom formiranom od strane Kantonalne uprave CZ ZDK. Svim kandidatima je potrebno da imaju završenu minimalno srednju školu i da nisu osuđivani za krivično djelo.

Za više informacija posjetite njihovu web ili facebook stranicu.
Naslovna fotografija preuzeta sa facebook stranice DVD Zenica.

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist