Projekat “Moja kosa tvoja kosa” podržan i u Zenici

Written by on 25/08/2018

Zenica je u moru drugih projekata postala i domaćin projekta „Moja kosa tvoja kosa”.
Danas, 25.08.2018. godine od 12:00 do 18:00h , održana je akcija šišanja i doniranja kose u Zenici u glavnom holu SC Dženanović.

 

Zeničani su i danas pokazali svoju humanost i podršku.

U sklopu projekta “Moja kosa tvoja kosa” Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“ organizira akciju šišanja i doniranja kose za potrebe izrade perika za djecu oboljelu od raka.

U Bosni i Hercegovini od malignih bolesti godišnje oboli oko 60 djece različitih uzrasta. Procenat izliječenja se kreće oko 80 posto. Međutim, put do izliječenja je težak i bolan, a djeci, posebno djevojčicama, jedno od najtežih iskustava je gubitak kose.

Za sve one koji su željeli donirati kosu za izradu perika, bilo je potrebno da je kosa čista, suha, hemijski netretirana i nefarbana, te minimalno 30 cm dužine (idealno je i duže).

Do sada smo izradili i uručili 23 perike. Perike iz radionice Udruženja dostupne su, potpuno besplatno, svakom djetetu koje ima privremeni ili trajni gubitak kose kako bi vratilo samopouzdanje i uspješno se uklopilo u svoju matičnu sredinu. 

Zeničani su danas donirali 80 kosa, a frizeri su odradili odličan posao, bili su neumorni. Zahvaljujemo se od srca Udruženju poslodavaca Zenica, sekcija frizeri što su danas bili s nama i pomogli da se ova akcija realizuje u njenom punom sjaju. Veliko hvala njihovoj predsjednici Sabini Karić koja je sve frizere organizovala – istakli su iz Udruženja.

Kada ste počeli sa radom i kako ste došli do ideje o akciji “Moja kosa tvoja kosa”?

Projekat “Moja kosa tvoja kosa” zvanično je počeo 1.10.2017., ali mi smo ga već najavili sa uvodnom akcijom u Sarajevu 15.februara te godine na Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka. Ideja je potekla od jedne velike prijateljice Udruženja Lejle Kusturice, koja je prije nekoliko godina donirala svoju kosu u Americi i pomogla jednoj djevojci iz Visokog da joj se napravi perika u Americi u “Wigs for kids”. Pošto je cijeli taj process oko perike bio veoma komplikovan i dugotrajan, Lejla je nama došla sa idejom da pokušamo praviti perike u BiH i tako je sve krenulo.

Danas u Zenici.

Koliko ste do sada posjetili gradova i da li planirate ovu akciju nastaviti i u narednim godinama?

Do sada smo posjetili 5 gradova (Sarajevo, Tuzla, Vitez, Tešanj i Zenica) , a projekat svakako planiramo nastaviti.

Da li ste danas generalno ispunili svoja očekivanja u Zenici i ima li nešto posebno što vam se dogodilo u Zenici, a u drugim gradovima ne?( Neka anegdota koju bi izdvojili. Naravno ako je ima.)

Zenica je nadmašila naša očekivanja. Svaki grad je po nečemu ostao u našim sjećanjima i specifičan. Zenica je prvi grad gdje smo imali najviše donatora koji su ošišali i donirali kosu na licu mjesta, dok je u ostalim gradovima bilo dosta ljudi koji su donijeli već odsječenu kosu.

Danas u Zenici nas je sviju oduševile dvije djevojčice. Obje su imale po 5 godina. Jedna je sve vrijeme plakala jer nije željela da šiša, jer se ustvari nikada prije nije šišala i pojam šišanja joj je bio nepoznat, a makaze joj predstavljaju vjerovatno nešto strašno. Roditelji su je nekako privolili da sjedne na stolicu i pokuša. Na kraju se ispostavilo i rekla nam je da je mislila da će je šišanje boljeti čemu smo se svi slatko nasmijali. Ona je na kraju ispala najsretnija I najveselija djevojčica u centru. Nevjerovatno je bila sretna što je donirala kosu, uopšte nije žalila za njom – istakla je Atifa.

Druga priča je o djevojčici koja je došla spremna da donira svoju kosu. Sve vrijeme je bila nasmiješena i jedva je čekala da sjedne na stolicu. Kada je sjela da joj izmjere kosu i kada su joj saopštili da nema dovoljno dužine, djevojčica je skočila sa stolice, te je počela plakati što nema dovoljno dužine za doniranje. Bila je neutješna i zaista je sviju iskreno dirnula svojim suzama. Tako da smo morali postići kompromis s njom. Ošišali smo joj jedan cijeli pramen cijele dužine kose, negdje na sredini glave, i ona se tek tada smirila i nasmijala. Ispleli smo joj i pletenice,  tako da je otišla kući nasmijana i presretna. Sviju nas je oduševila njena odlučnost da pokloni svoju kosu bez obzira na sve, a posebno nas dirnulo njeno razočarenje po saznanju da joj kosa nije dovoljno duga za doniranje.

Za Radio Active: Atifa Buldić- Bešić

Projekat „Moja kosa tvoja kosa“ podržala je i Amra Silajdžić Džeko donirajući svoju kosu i blizu 1000 donatora iz BiH, regiona i šire.
Prijatelj akcije – SC Džananović Zenica

Projekat Moja kosa, tvoja kosa podržan je od strane Vlade Švicarske

Slike preuzete sa stranice “Srce za djecu oboljelu od raka”.


RadiYo Active

Current track

Title

Artist