PAF CORE MUSIC

Written by on 17/11/2015

Prvi community radio u BiH, radio ACTIVE, svojim slušaocima kroz radijski program nudi novu emisiju pod nazivom „PAF CORE MUSIC“.

Paf Core Music emisija je posvećena jazz muzici sa posebnim osvrtom na rad švicarskog muzičara Carla Antona Cramerija i možete je slušati svake srijede od 20:00h.

U potrazi za novim zvukovima Crameri otkriva beskrajnost traganja za savršenstvom i ljepotom. Isprepličući  zvuk skulpture na jednoj strani i oblik zvučne instalacije na drugoj, te uključujući različite muzičke instrumente u isto vrijeme, on stvara svoja djela. Crameriju postaje jasno da sama muzika nije dovoljna te i sam teži ka nečemu većem. Počinje raditi kao likovni umjetnik, počinje slikati, zaokružujući svoj umjetnički svijet. To se očituje i na njegovim djelima.

Carlo Anton Crameri je rođen 1947. godine u Zürichu, Švicarska. Od 1962. do 1966. godine studirao je odsjek za klasičnugitaru. Od 1967. do 1970. godine djeluje kao glavni gitarista u tada popularnom beat-bendu Beat “The These,” čiji je bio i osnivač, a koji je tih godina zabilježio značajne televizijske i međunarodne nastupe. Studirao je teoriju boja pod mentorstvom švicarskog ekspresionističkog slikara, dizajnera, pisca, i teoretičara, profesora Johannesa Ittena. Kao vizuelni umjetnik predstavlja se javnim skulpturama i  bilježi mnogobrojne izložbe u galerijama, muzejima i međunarodnim institucijama u Evropi i Sjedinjenim državama. Osamdesetih godina djeluje i kao umjetnički direktor švicarske filmske produkcije. Autor je brojnih filozofskih tekstova. Pored toga 1992. godine nagrađen je specijalnom nagradom države Baden-Württemberg za najbolju radijsku emisiju. Pokretač je projeka „Ankh“ – nauka zvukova. Inicijator je „Zeitgeist“ akademije. Osnivač je grupe – fondacije PAF (Plastic Art Foundation) čija je zadaća da promiče i njeguje umjetnost zvuka kroz svoje aktivnosti i studijska izdanja, među kojima su, naravno, i ona Carla Antona Cramerija. Upravo PAF fondacija i Golton records izdali su najpoznatije Cramerijeve kompilacije: „Sandbrot“ (2000), „Glutmut's Erzählung“ (2001), „Line Square“ (2004), „Andorra“ (2005), „Escabur“ (2006), „Epon“ (2007), „OR“ (2007), „Massauu“ (2009), „Moccamaster“ (2010), kao i zadnju kompilaciju pod nazivom „Black Box“ (2014-2015).

O svome radu Crameri kaže: „Kada mi zatreba distanca od novih kompozicija, premjestim se u sferu slikanja i obratno. Poznata je činjenica, da su boja i zvuk međusobno povezani, i kao nositelji  frekvencije – iako se percipiraju odvojeno putem oka i uha. Dokaz za ovo je odgovarajući broj 12 u skali i krugu boja. Muzika, ipak, je predvodnik evolucije. Posjeduje kapacitet da prevlada sve, čak i jezičke barijere, zato što je muzika rezonantna sonična energija u jedinicama zvuka i boje – aktivnost transformacije, koja se izdiže iz centra nultog zvuka i nulte boje u druge vremenske zone svjesnosti; putovanje zvuk-boja, koje vodi ka obnavljajućem ciklusu svjesnosti.“

Kroz emisiju PAF CORE MUSIC svake srijede imaćete priliku poslušati Cramerijeve kompilacije, upoznati se sa njegovom muzikom, umjetničkim izražajem i životnim djelom.

 LINK


RadiYo Active

Current track

Title

Artist