Održana promocija knjige pod nazivom “Rodni stereotipi: Zvuči poznato?”

Written by on 02/12/2015

TPO Fondacija iz Sarajeva je organizovala promociju publikacije “Rodni stereotipi: Zvuči poznato?” u saradnji sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Zenici. Promocija je održana u prostorijama Filozofskog fakulteta u Zenici, 1.12.2015 u 12 sati u sklopu međunarodne kampanje “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja”.

Publikacija “Rodni stereotipi: Zvuči poznato?” je zbirka eseja, komentara i crtica koje se odnose na problematiku rodne ravnopravnosti u različitim segmentima života, kao i predrasude o feminizmu i poziciji žena u suvremenom društvu u Bosni i Hercegovini. Također, publikacija predstavlja jedinstvenu kombinaciju edukativnih stripova s kraćim tematskim tekstovima koji tematiziraju različita rodna i feministička pitanja i aspekte vezane za obrazovanje, patrijarhalne i porodične vrijednosti, pravo, nauku, religiju, politiku, medije, nasilje u porodici i brojne druge rodno zasnovane diskriminacijske prakse.

Promociju je vodila i organizirala Monja Šuta – Hibert, projekt koordinatorica TPO fondacije i urednica publikacije “Rodni stereotipi: Zvuči poznato?”
Na promociji su se okupljenim gostima obratili i prof.dr.sc. Damir Kukić koji je ujedno i recezent publikacije, te van. prof. dr. sc. Memnuna Hasanica. Većina stripovnih radova je bila izložena u holu fakulteta, a sama promocija publikacije je bila uveličana preformansom tri vrsne glumice koje su predstavile u veoma kratkom vremenskom opusu najkarakterističnije stereotipe života žena.
Svi prisutni su imali priliku postavljati pitanja i/ili podijeliti lična iskustva na ovu tematiku, te preuzeti knjigu „Rodni stereotipi: Zvuči poznato?” na kraju promocije.

 

Revolution Slider Error: Slider with alias promocija not found.


Continue reading

RadiYo Active

Current track

Title

Artist