Naučnici otkrili četiri nova hemijska elementa

Written by on 05/01/2016

Udžbenici širom svijeta postali su zastarjeli novim otkrićima naučnika iz Japana, Rusije i SAD-a. Naime, sedma perioda Periodnog sistema elemenata napokon je popunjena novim elementima, piše Al Jazeera Balkans.

Ovo je prvo dodavanje elemenata u Periodni sistem još od 2011. godine. Njih je 30. decembra verificirala Međunarodna unija za čistu i primijenjenu hemiju, sa sjedištem u SAD-u (globalna naučna organizacija, najpriznatija na polju postavljanja standarda u hemijskim nomenklaturama i terminologiji).

IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry) je objavio da je rusko-američki tim naučnika na Institutu za nuklearna istraživanja u Dubni i Nacionalnoj laboratoriji “Lawrence Livermore” u Kaliforniji dao dokaze o otkriću elemenata 115, 117 i 118.

Tim naučnika sa institute Riken u Japanu dobilo je priznanje za otkriće elementa 113.
Kosuke Morita, naučnik koji je vodio istraživanja u Japanu, otkrio je da njegov tim sada planira “zaviriti na neistraženu teritoriju elementa 119 i iza toga”.

Elementima će nazive dati timovi koji su ih otkrili, a element 113 bit će prvi kojem će ime dati neko iz Azije.
– Naučna zajednica nestrpljiva je da vidi kako je Periodni sistem napokon popunjen do sedmog reda, kazao je profesor Jan Reedijk, predsjednik Odjela za neorgansku hemiju u IUPAC-u. Još je dodao da se novi elementi privremeno zovu Ununtrij (Uut), Ununpentij (Uup), Ununseptij (Uus) i Ununoctij (Uuo).

Novi elementi će svoje nazive dobiti po nekom mitološkom konceptu, mineralu, mjestu, zemlji ili naučniku.
I novootkriveni elementi, kao i svi superteški elementi s kraja PSE, postoje samo mali dio sekunde prije nego što se raspadnu na druge elemente.


RadiYo Active

Current track

Title

Artist