Vedrov pješobus – punjenje baterija pozitivnom energijom

Written by on 25/01/2016

Tokom noći snijeg je odlučio da osvježi svoj pokrivač i ujutrom sa tom svježinom dočeka učesnike Vedrovog Pješobusa. Lagana ledena kiša nije obećavala dobar početak dana, ali već prva okupljanja nagovještavala su dobro raspoloženje.

Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turzima VEDRO iz Zenice, 24. januara 2016. godine, uz pokroviteljstvo Grada Zenice, Zenicatransa, Arcelor Mittala, Saveza izviđača grada Zenica, Gorske službe spavšavanja i Sportske škole Winner Zenica organizovalo je Pješobus – izlet na Smetove.

Prema ranije utvrđenom planu dio učesnika odlučio se na odlazak autobusom, odnosno organizovanim prevozom, a drugi dio zaputilo se u koloni pješice prema Smetovima. Jutarnja svježina i spokojna tišina bila je domaćin učesnicima koji su stigli autobusom. Sa vodičima dio učesnika se upustio u šetnju prema Spomeniku palim borcima Zeničkog odreda partizana, sa kojeg se pruža pogled na cijeli grad. Usput  su se razmijenjivale informacije o planinskim masivima koji se nalaze u okruženju. Vremenska prognoza nije pogriješila najavljenu temperaturu ispod nule, što se dalo prepoznati i kroz škripu ledenog sloga ispod gojzerica. U tom periodu Smetovi su ponudili svoju ljepotu u tišini dok ga još veseli posjetitelji nisu preplavili. U Domu Saveza izviđača dočekani smo sa šoljom toplog čaja u još toplije okruženje. Ubrzo se prvobitna tišina u prirodi počela da se gubi i već su se mogli vidjeti veseli šetači, manji i veći sankaši kako uživaju na snijegu.

Učesnici izleta koji su odlučili da se na Smetove popnu šetnjom, na vrh su se popeli pola sada prije podne. Topao čaj, vesela atmosfera, nasmijana lica i punjenje baterija za novu sedmicu je bilo u jeku.

Bez obzira na koji način su došli na odredište, svi učesnici su pružili ruku prema kutiji za dobrovoljne priloge za liječenje sugrađanina. Saradnja Vedra i Musk photography ogledala se kroz kruženje kutije po mjestima okupljanja u koju su se davali dobrovoljni prilozi svih koji su se tu taj dan zadesili.

Zeničani su i ovaj put pokazali koliko im je stalo do Edina Mujkanovića, pa je 92 učesnika ovog izleta pružilo ruku podrške. Neki od učesnika su se fotografisali sa natpisom „Svi za Edina“ i podržali samu akciju Musk photography koja će idalje biti aktuelna. Kutija će biti otvorena naknadnom u prisustvu zadužene osobe za priloge gdje će se znati tačan iznos ove akcije.

Akcije prikupljanja sredstava za liječenje će se i dalje nastaviti a za očekivati  je i dalju saradnju Vedra sa Musk photography.

Ovim izletom Vedraši su stavili tačku na krunu aktivnosti organizovani u slopu zimovanja za djecu i omladinu na Smetovima.

Povratak se odvijao prema dogovoru, dio grupe ponovno se upustio u avanturu pješice, dok se drugi dio, iz različitih razloga, okoristio organizovanim prevozom i svi su činili jednu savršenu cjelinu-VEDRAŠKI PJEŠOBUS.

Zahvaljujemo se Službi za društvene djelatnosti i socijalnu zaštitu Grada Zenica i drugim partnerima na projektu na ukazanom povjerenju i radujemo se nastavku saradnje i daljem širenju ljubavi prema planinarstvu u Zenici.

Vedro nastavlja sa svojim aktivnosti pa već od slijedeće sedmice ljubitelji prirode mogu da uživaju u davno potvrđenom i nikada istrošenom pohodu na Lisac. Ovaj put u saradnji sa drugim planinarskim udruženjima. Pratite dešavanja na našem sajtu i budite u toku dešavanja. Budite u toku Vedre priče.


RadiYo Active

Current track

Title

Artist