Belmin Bečić: Održana prva izložba u Zenici rađena spray art tehnikom

Written by on 06/03/2016

Jučer, 05.03.2016. godine sa početkom u 20:00 sati otvorena je prva izložba mladog umjetnika Belmina Bečića. Izložba nosi nazov „Kratke priče“, a sama postavka ostaće u Street caffeu još 30 dana, tako da svi oni koji su propustili sinoćnje otvaranje imaju priliku istu vidjeti.

Izložba je organizovana u saradnji sa MerisCon Artom, firmom iz Frankfurta čiji je član Belmin Bečić i ovo je prva izložba u Zenici rađena spray art tehnikom, napomenuli su organizatori.

Zašto „Kratke priče“?

„Izložba se zove “Kratke priče” zbog samog procesa na koji ja slikam. Inače sam po prirodi jako nestrpljiv, a tako i moje slike nastaju u jako kratkom vremenskom periodu. Osim toga, kratke priče su i za samo doživljaj koncept koji podrazumijeva nešto kratko i slatko, bez pretjeranog vizuelnog napora. Pored toga ove priče su direktna kritika današnjem čovjeku, toj maloj količini pažnje koju ljudi usmjeravaju na različite stvari tokom svakodnevnice. Ovo se ne odnosi samo na konzumaciju informacija iz medija, pregledavanju društvenih mreža i gledanje klipova, nego i na pažnju prema prijateljima, poznanicima, umjetnosti, književnosti“, izjavio je za radio Active, Belmin Bečić.

Radovi su nastali u proteklih godinu dana. Tematika nije povezana, slike nisu iz jedne serije nego svaka posebno ima neku priču objašnjava Bečić.

Gosti izložbe:

Posjetioci su mogli uživati u tonovima violine koju je svirao Irhad Baručija i klarineta Armin Smirko, te u pjevanju Amile Heralić.

Belminova najdraža slika:

DSC_2653 DSC_2654

„Slika se zove „Rođenje Bijele“ što znači rođenje bijele boje. Na njoj se vidi jasno kako bijela boja uzima dominaciju u odnosu na ostale boje. Tačnije ko malo zna nauku o svjetlosti znaće da su sve boje sadržane u bijeloj boji i da nastaju izdvajenjem iz nje. Na slici se vidi ta borba odnosno kako se bijela odvaja od svega i naglašava svoju bitnost i tako bih odmah povukao paraleleu sa samim sobom sa tim 1. martom, tj. Danom nezavisnosti“, obrazložio je Belmin Bečić.

Ko je Belmin Bečić?

Rođen je 1993. godine i bavi se umjetnošću od djetinstva. Studira na Akademiji likovne umjetnosti u Sarajevu, odsjek dizajn. Učestvovao je na prvoj koloniji u organizaciji Meriscon-a u Zenici i bio jedan od izlagača na kolektivnoj izložbi članova MerisCon-a.

Osim što je virtuoz u Spray Art-u, tehnici koja je zahtjevna, Belmin je i veliki performator. Svoje slobodno vrijeme koristi praveći performanse u gradovima širom BiH, pri čemu brojni prolaznici mogu da uživaju u njegovoj virtuoznosti i svijetu fantazije, fantastičnih boja i refleksija i perfektnih kontura, koje ovaj talentovani umjetnik, stvara na licu mjesta. 

Spray art tehnika, ima i druge nazive kao što su Aerosolgrafija ili Sadotgrafija, prema njenom osnivaču Ruben Sadot Fernandezu. Sadot je ovaj oblik umjetnosti započeo u Meksiku ranih osamdesetih godina, kada je na ulicama Meksika sjedio okružen prolaznicima, te stvarao umjetnička djela pomoću spreja.  Tek nakon njegove smrti, ovaj slobodni vid umjetnosti, spray art, postaje poznat širom svijeta.

„Kada se neko sjetio da boju stavi u limenku i u nju pusti pritisak, tada je sve ovo nastalo“, kaže mladi umjetnik. Ljubav prema umjetnosti počela je u ranom djetinjstvu, crtao je u kući na raznim papirima i sveskama. „U školi sam bio svojeglav, nikad nisam pratio te naredbe te standarde, uvijek sam imao svoje ideje“, kazao je Belmin.

Belmin Bečić poziva sve one koji su propustili samo otvaranje da njegove slike pogledaju u Street caffeu kroz narednih 30 dana.

12742556_1703489056533653_6623512351252870312_n 12717302_1702511793298046_8346499427717606865_n

DSC_2612 DSC_2613

DSC_2616 DSC_2646


RadiYo Active

Current track

Title

Artist