Danas se obilježava Svjetski dan pozorišta

Written by on 27/03/2016

 

Na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta (ITI), već više od 50 godina, od 1961. godine, svakog 27. marta širom svijeta obilježava se Svjetski dan pozorišta.

Bosansko narodno pozorište Zenica ovaj će Svjetski dan tradicionalno obiježiti izvedbom predstave. Ove godine publika će ovim povodom moći gledati predstavu “Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali”, u režiji Mirjane Karanović, a ovogodišnju međunarodnu poruku će pročitati glumac BNP Zenica Robert Krajinović.

Ova tradicija je započela 1961. godine, na devetom ITI kongresu, kada je tadašnji predsjednik Arvi Kivimaa iz Finske, predložio na oduševljenje svih da se započne sa proslavom Svjetskog dana pozorišta. Od tada se svakog 27. marta (na dan otvaranja Teatra nacija 1962. u Parizu) obilježava Svjetski dan pozorišta.

Svake godine nacionalni centri Međunarodnog pozorišnog instituta i čitava međunarodna pozorišna zajednica organizuje razne pozorišne manifestacije u znaku obilježavanja ovog dana, od kojih je najvažnija tradicionalna međunarodna poruka koju, na poziv ITI-ja, uvijek piše pozorišna ličnost svjetskog ugleda. Poruka se čita pred desetinama hiljada gledalaca u pozorištima, prevodi na više od 20 jezika, štampa i emituje u stotinama novina, časopisa, radio i tv stanica na svim kontinentima.

Žan Kokto (Jean Cocteau) je napisao prvu poruku za Svjetski dan pozorišta 1962 godine, a autor ovogodišnje poruke je svjetski priznati pozorišni reditelj, profesor i osnivač Moskovske škole dramskih umetnosti Anatolij Vasiljev iz Rusije.

(bnp.ba)


RadiYo Active

Current track

Title

Artist