11/22/63 – da je Kennedy živ, svijet bi bio ljepše mjesto…

Written by on 07/06/2016

Piše:Haris Opanović

11/22/63 – da je Kennedy živ, svijet bi bio ljepše mjesto…

11-22-63-by-stephen-king_s260x400                                                              Originalni omot knjige Stephen King-a

…kaže Al u knjizi Stephen-a King-a 11/22/63 (prevedenu u Srbiji kao Dalas ‘63). Knjiga koja je izašla 2011. godine postade bestseller u dvije sedmice svog prodavanja. Kao i većina King-ovih djela mogli smo pretpostaviti da će dobiti svoju filmsku adaptaciju. I eto ove nam naše 2016-te dođe i mini serija od osam epizoda. Jako uzbudljiva i prelijepo urađena adaptacija koja od svoje prve pa do zadnje epizode postaje sve uzbudljivija. Knjiga (koju sam pročitao mnogo prije gledanja serije) i serija su odlični ali da li bi svijet bio bolje mjesto da J.F.K. nije ubijen. Da li bi Amerika bila drugačija?

Zadnje poglavlje knjige a samim tim i adaptacija na filmskom platnu nam pokazuju da uvijek ima gore od goreg. U prvom mahu J.F.K. je spašen. Nema Vijetnamskog rata, 11. septembra i ratova koji su započeti radi politike drugih Američkih predsjednika. Ali povratkom u sadašnjost Amerika a vjerovatno i čitav svijet se pretvorio u rasulo bez vlasti. J.F.K. je možda izabran i 1964. godine ali po Stephen King-u svijet a samim tim i Amerika nisu postali boljim mjestom za život. Ne njegovom krivicom ali bez obzira što se prošlost promjenila J.F.K. nije besmrtan. J.F.K. mora biti ubijen iz puške Lee Oswalda a na nama je da nagađamo šta bi se desilo da nije. King je dao svoje mišljena u knjizi od 360 stranica, mi možemo isto tako.

Ako želite uživati u jednoj dobroj misteriji odvojite neko vrijeme za knjigu i oduševite se opisima Dallas-a, Maine-a i ljepotama Texas-a kroz King-ov specifičan način pisanja. Ako ste fan drame, horora pa samim tim i trilera u ovoj knjizi sve se to krije – uništavanje Sadie-inog lica, njihove ljubavne priče, teškog odnosa između Jake-a i Billy-a i Lee-evo luđačko ponašanje.

Ako, nekim slučajem ne želite da čitate, serija je perfektna zamjena za knjigu. Napravljena u samo osam epizoda po sat vremena odlično prikazuje stanje u Americi ‘60-tih godina. Automobili, muzika, način oblačenja, ljudsko ponašanje pa i politika su perfektno prikazani. Naravno serija ne bi bila serija da ljubavna priča nije došla više do izražaja ali i to se može tolerisati. Te dvije epizode koje govore o Jake-ovom i Sadie-nom upoznavanju su itekako uzbudljive.

 king2                                                     Poster TV mini serije koja se emituje na HULU-u

Na vama je izbor, knjiga ili serija – šta god da odaberete proći ćete kroz jedno prekrasno putovanje sa Jake-om, Billy-jem i Sadie puno uzbuđenja. Vjerovatno ćete kao i ja očekivati da čovjek koji je ubijen prije 53 godine može da pobjegne od svoje sudbine zapise te 1963. godine. Da li će Jake uspjeti da promjeni sudbinu J.F.K-a ili jednostavno treba ostaviti prošlost kakva jest.

Ovo je mišljenje jedne osobe. J.F.K. je bio demokrata a tako i ja koji živi u demokratskom društvu imam pravo na svoje mišljenje bez ikakve bojaznosti da će me neko osuditi. Naravno šala na stranu…pozitivno sam kritikovao ovo djelo. Vi imate pravo da ga osuđujete.


RadiYo Active

Current track

Title

Artist