EYEDIN – iz drugog ugla


PIŠE: Kenan Kundalić

Uvodimo Vas u zanimljivi svijet umjetnika koji se krije iza pseudonima „Eyedin“.
Riječ je o mladom fotografu koji se umjetničkom fotografijom bavi više od deset godina što je rezlutiralo izložbama širom Evrope i susretom sa ljudima iz preko trideset zemalja svijeta.
Ali polako, korak po korak, fotku po fotku.

Priča počinje 2010. godine sa izložbom kreativnog tipa u sklopu „Youth exchange-a“ u Kotoru, nakon čega je uslijedila jedna hrabra odluka – prekid studija i potpuno opredjeljenje za umjetnost.
Treba napomenuti da su prve fotografije nastale upotrebom „telefončića“, kako sam umjetnik kroz smijeh govori, te su izložene više puta u Tuzli, Zenici, Sarajevu. Nakon odličnih reakcija na njegovo djelovanje, odlučuje da se uozbilji i u aprilu 2015. kupuje prvi poluprofesionalni fotoaparat. Tada fotografija postanje njegov „životni saputnik“. Već u oktobru iste godine firma „Canon“, prepoznavši njegov talenat, pristaje biti partner u realizaciji sedam izložbi u pet država (Tuzla, Zenica, Zagreb, Ljubljana, Mostar, Novi Sad, Banja Luka). Te izložbe nisu bile običnog karaktera, nego su bila rađene na principu „slikam danas- izlažem sutra“, što pokazuje odvažnost i avanturistički duh ovog umjetnika te ga odvaja od ostalih fotografa sa ovih prostora.

Sredinom 2016. godine putuje u Beč sa stotinu svojih najboljih fotografija vođen jednim ciljem – organizovati sam samostalnu izložbu. To mu polazi za rukom u Beču, ali i u Grazu, gdje je kroz dva mjeseca boravka u Austriji po parkovima i ulicama prodao preko stotinu fotografija ljudima iz preko 30 zemalja svijeta, ali i doživio nebrojenja pozitivna iskustva upoznavajući nove ljude. Živio kozmopolitizam.

izlozba1

Kulminacija njegovog dosadašnjeg angažmana došla je suradnjom sa „Dub Fx-om“ koji je sa oduševljenjem prihvatio ideju da Eyedin izloži fotografije u sklopu programa kao i da fotodokumentuje sam koncert.

izlozba2

Dana, 08.11.2016. Vas pozivamo da posjetite prodajnu izložbu „The best so far” – u sklopu 3. fundraising kampanje koju organizuje Radio “Active” Zenica – Kupovinom fotografija direktno podržavate rad prvog community radija u BiH!


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist