Zenicafaria Soundsystem ponovno u saradnji sa Radio Active-om


Radio Active Zenica s ponosom najavljuje još jedan događaj u sklopu Treće fundraising Active Kampanje. Naime, 11.11.2016. godine u Club-u 072 sa početkom u 21:00h će zasvirati zenički dub reggae sastav Zenicafaria. Kako biste se pobliže upoznali sa ovim sastavom i njihovim dosadašnjim radom, postavili smo par pitanja Dini Brljevcu, jednom od osnivača ovog sastava.

Predstavite se našoj publici, kada ste nastali, ko sve čini ekipu, koliko dugo svirate?

Dino: Zenicafaria Soundsystem je skupina prijatelja, zaljubljenika u dub i sound system kulturu čije selekcije su uglavnom orijentirane na roots/uk/stepper dub. Danas unutar crew-a djeluju Bussy Baldhead, Ardubah Warrior i VZA Selecta te ostatak naše Zenicafaria porodice. Kolektiv je nastao 2010. godine u Zenici i prve aktivnosti su se odnosile na organizovanje slušaona i koncerata u gradu. Kroz vrijeme, nametala se činjenica da sav taj entuzijazam treba podići na viši nivo,  tako se u martu 2012. godine grupa prijatelja odlučila da zavrti prve trake kao warm up izvođač na dvodnevnom festivalu alternativne muzike pod nazivom “FESTIVALčić”. 2016. godine kolektiv počinje sa izgradnjom prvog ručno pravljenog soundsystema u BiH.

14915083_10211300255571619_942730190_n

Otkud ideja za sastav takav kakav jeste?

Dino: Mi smo se tad nekad počeli i družiti i muzika nam je bila jedna od konekcija. Pošto smo bili pod velikim uticajem jamajkanske reggae kulture uvidjeli smo da tada niko u Zenici nije furao taj stil, mada je prije nas bilo par muzičara koji su to ‘gurali’ u tadašenjoj Galeriji, prije svega Almir, Adis i Adisa iz tadašnje Dubioze. Pa i sam naziv je nastao vjerovatno prema pjesmi nekada dub reggae benda Dubioza kolektiv Bosniafaria, pa od tud i naziv Zenicafaria, da svako zna odakle smo i koji grad predstavljamo.

Da li ste prije formiranja Zenicafarie svirali smostalno?

Dino: Prije Zenicarie smo bili samo uživaoci muzike

Zašto baš dub i zašto baš soundsystem?

Dino: Teško je objasniti nešto što osjećaš i živiš već niz godina, nekome ko to nije doživio. Jednostavno da bi odgovorili na pitanje zašto baš dub i zašto baš soundsystem morate doći na jedan naš session i stati ispred ručno izrađene kutije koje pružaju enormnu količinu bassa i razumjeti poruke koje šalje pjesma ili chanter ( pjevač/MC soundsystema).

Šta za vas predstavlja rastafarijanska kultura?

Dino: Rastafarijanska kulturu ne doživljavamo kao religiju, jer ipak ni mi nismo religiozne osobe, ali smo svi izrazito spiritualni. Rastafarijanstvo nije samo religija nego i čitav životni pogled. Rastafarijanstvo je pozitiva ali rastafarijanstvo je i otpor prema sistemu i borba za sve one prave vrijednosti kojih nedostaje u današnjem vremenu.

Gdje ste do sada nastupali i na koji ste događaj najviše ponosni kao sastav?

Dino: Nastupa je bilo dosta, po mnogim regionalim skvotovima i klubovima ali i po raznim festivalima poput Seasplasha, Tides of Youth i Ritual Fest, a na koji smo najviše ponosni ? Pa podrazumjeva se, GOTIVA!

Predstavte našim čitateljima Gotiva festival, šta je to Gotiva, koliko dugo se već održava, koja je glavna ideja festivala i kakvi su planovi za budućnost?

Dino: Gotiva fest je DIY eko muzički festival koji se po drugi put održao ove godine na Smetovima i njegova misija jeste pružiti mladima (i svima koji se tako osjećaju) kvalitetan muzički, umjetnički, edukativni i kulturni sadržaj kroz boravak u prirodi i na svježem zraku u sklopu festivalske zone. To je naša mala beba koja će tek da raste i iz godine u godinu okupi što više mladih iz regiona ali i iz Bosne i Hercegovine. Planovi se polako kreiraju, ne bi ništa otkrivali ali uglavnom oni koji su bili znaju koja je gotiva gore i sigurno očekuje makar isto gotivljenje kao i ove godine.

Kakvi su planovi za budućnost Zenicafarie kao jednog dub reggae sastava?

Dino: Zenicafaria je napravila u martu – aprilu svoj ručno građeni soundsystem i plan nam je da pokušamo organizovati što više indoor partija tokom zime u što više gradova BIH, ali i u Zenici, a kada dođe toplije vrijeme tražit ćemo sigurno neku lijepu lokaciju u prirodi i prirediti našim prijateljima i posjetiteljima dobru zabavu uz naš soundsystem.

 Izjavio je Dino Brljevac za naš portal.

Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist