Sitno brojimo do otvaranja Muzeja Ratnog Djetinjstva u Sarajevu


U junu 2010. godine autor projekta ‘Djetinjstvo u ratu’, Jasminko Halilović, objavljuje online poziv ljudima koji su dio odrastanja proveli u ratu da pošalju svoj kratki odgovor na pitanje ‘Šta je za tebe djetinjstvo u ratu?’. Cilj je bio od velikog broja kratkih odgovora napraviti knjigu koja će predstaviti različite aspekte ovog iskustva. Ideja je u rekordnom vremenu privukla veliku pažnju i samo za 1 dan uključuje se preko 100 ljudi. Za prva tri mjeseca svoja sjećanja poslalo je preko 1.000 ljudi iz 35 država svijeta. Dugo očekivana knjiga ‘Djetinjstvo u ratu: Sarajevo 1992–1995.’ konačno je objavljena u februaru 2013. godine, a promovirana je u Austriji, Poljskoj, Beogradu, Evropskom parlamentu i naravno u Sarajevu.

Paralelno sa ovim dešavanjima javlja se ideja o nastanku i konceptu ‘Muzaja ratnog djetinjstva’. U februaru 2015. godine počeo je aktivan rad na realizaciji ideje Muzeja i hronološki se okuplja tim koji će prvo raditi na izradi metodologije po kojoj će biti stvarana kolekcija Muzeja te konačno u junu 2015. godine službeno počinje sakupljanje budućih eksponata.

Ova uzbudljiva faza stvaranja ustanove zaista neprocjenjive vrijednosti za Bosnu i Hercegovinu u mnogim aspektima, danas, u januaru 2017. godine, bliži se svojoj završnoj etapi nastajanja.

Danas su novoizabrani članovi tima Muzeja ratnog djetinjstva po prvi put imali priliku družiti se i bolje upoznati, međusobno, ali i sa dijelom tima koji je u ovom projektu od samog početka te sa inicijatorom i direktorom Muzeja, Jasminkom Halilovićem.

S obzirom da je zgrada Muzeja još uvijek preplavljena konstrukcionim radovima i radnicima, družina se sastala u slastičarnoj ‘Torte i to’ koja se nalazi u neposrednoj blizini zgrade Muzeja, a koju je podmladak muzeja imao priliku i posjetiti te otprilike steći sliku i dojam o svome budućem radnom prostoru.

Za sutra, 05.01.2017. godine  planirano je neformalno druženje tima u večernjim satima, zamišljeno kao neki vid team building aktivnosti, kako bi se razvio što prijatniji i ugodniji odnos između članova prije samog početka rada.

Opširnu priču i biogfiju Muzeja možete potražiti na web adresi Djetinjstvo u ratu/Muzej ; a aktivnosti tima možete pratiti na Facebook stranici War childhood museum


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist