Humorom protiv mržnje, ksenofobije i straha


Sedmicu dana prije Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, ekipa satiričnog portala Karakter.ba je krenula na turneju po Bosni i Hercegovini. Odredište: tri najveća grada – Sarajevo, Banja Luka i Mostar. Cilj: humorom pobijediti strah.

Kao i svake izborne godine, i ove su bosanskohercegovački politički moćnici predizbornu kampanju iskoristili za podizanje tenzija među narodima, zveckali oružjem, odvajali i pripajali teritorije, provodili referendume… Ukratko, radili sve ono što ne bi trebalo da ima veze s izbornim procesom, posebno kad su lokalni izbori u pitanju. Ali, takva taktika im godinama donosi uspjeh (čitaj: vlast) pa zašto je onda mijenjati?

Ideja ekipe Karakter.ba je odlučila da na centralnim trgovima u tri najveća bh. grada kroz satiričnu predstavu-igru jasno kaže “naši carevi su goli… kreteni”. Unaprijed smišljenim perfidnim potezima i igricama oni zabavljaju javnost dok iza kulisa i kamera bratski dijele plijen, koji su oteli od svojih naroda. Predstava je nazvana “Vlastopol – igra laži i prevare” po uzoru na dobro nam znanu igricu “Monopoly”.

Cijela igra je koncipirana tako da igrači Kirba, Mili Predsjednik, Dr. Agan, Graditelj, Susjedić i Cvija slušaju upute Srednje Visokog Predstavnika i kreću se po poljima koja su u skladu sa njihovim političkim djelovanjem. Neki od poteza koje su naši likovi imali priliku odigrati su izgradnja šoping centra, koja je bila rezervisana za gospodina Kirbu; Mili Predsjednik nije zaostajao za njim, pa je iskoristio proteste za dolazak na vlast, a kafanu za ostanak na vlasti; Dr.Agan, treći po važnosti, je uspio osnovati Treći entitet, uvesti kanal na hrvatskom jeziku i koalirati sa svima; Graditelj je najgore prošao u igri, sve što je uspio je završiti u zatvoru; Susjedić, kao najveći patriota u ovoj igrici je donirao novac za izgradnju spomenika palim borcima, a po završetku igre je uspio osnovati vlastitu stranku; jedina predstavnica nježnijeg spola, Cvija, vjerno je pratila korake Milog Predsjednika.

Igra se prikazala u tri bh. grada, a prvo prikazivanje je bilo u Sarajevu gdje je pobijedio gospodin Kirba, obećavaši 100.000 radnih mjesta za 300.000 glasova.

Drugo prikazivanje je uslijedilo u Banjaluci kada je ubjedljivo trijumfovao gospodin Mili Predsjednik, koji je obećao izgraditi aerodrom u Trebinju, autoput kroz cijelu Srpsku i vratiti dug MMF-u.

Posljednji pobjednik je bio gospodin Dr. Agan, koji je prisegao da će Mostarcima podariti Lokalne izbore.

Publika u sva tri grada je odlično reagovala na replike i doskočice igrača-glumaca, prepoznavajući zbivanja iz naše političke svakodnevnice koja su poslužila kao inspiracija scenaristima predstave. Tako su Sarajlije zajedno sa Milim Predsjednikom i Cvijom zapjevali “Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine”, a Banjalučani aplaudirali Kirbinim “jalijaškim forama” kojima je poklapao ostale (su)igrače.

Dvadesetak mladih koji su učestvovali u predstavi su se uvjerili da stvarno stanje na terenu nije uvijek onakvo kakvog ga mediji prikazuju tokom predizborne kampanje. I sami su osjećali određenu dozu nesigurnosti, strahujući kako će ljudi iz različitih sredina reagovati na nepoznatu ekipu koja je “pala s neba” i ismijava političke moćnike par dana prije izbora. Ipak, pokazalo se da razloga za strah nema i da je humor jedno od najjačih oružja protiv mržnje, ksenofobije i atmosfere straha koju stvaraju političari s autokratskim namjerama.

Karakter.ba ekipa namjerava uskoro da razvije igru Vlastopol i za kućnu upotrebu. Kažu da bi je trebalo imati svako ozbiljnije domaćinstvo.

Preuzeto sa BUKA – za konkurs


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist