BUDI DRUG BUDI COOL – Dan ružičastih majica


Danas se širom svijeta obilježava “Dan ružičastih majica” ili izvorno “Pink Shirt Day” kojim mnogi mladi pokazuju da je Međunarodni dan prevencije međuvršnjačkog nasilja jako bitan. Nasilje u školama i izvan njih je zastupljeno, kako u našoj zemlji tako i u svijetu. 

“U Bosni i Hercegovini će se ove godine treći put obilježiti ovaj dan u više od 100 škola i 35 gradova širom BiH, što već postaje tradicionalni događaj u našoj zemlji. Pozvani su svi učenici, nastavnici i građani, da obuku majice ili neki drugi odjevni predmet ružičaste boje i tako poruče da ne podržavaju nasilje među mladima.” – piše na stranici danruzicastihmajica.ba.

Međunarodni dan prevencije međuvršnjačkog nasilja redovno se u svijetu obilježava od 2007. godine kada je dječak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju zbog dolaska u ružičastoj majici. Ispostavilo se da je majica zapravo bila simbol podrške dječaka svojoj majci koja je bolovala od karcinoma dojke. Školske kolege zgrozile su se zbog činjenice da je dječak napadnut povodom tog gesta, te su odlučili da dignu svoj glas protiv nasilnika. Učenici su se solidarisali sa zlostavljanim dječakom tako što su se sutradan u školi pojavili u ružičastim majicama, da bi podržali svu djecu koja su bila žrtve nasilja. Od tada, ružičasta majica postala je simbol borbe protiv međuvršnjačkog nasilja u školama, a
u Bosni i Hercegovini se ovaj dan obilježava od 2016. godine.

Sve više mladih u Bosni i Hercegovini se pridružuje ovoj incijativi da bi se vršnjačko nasilje što više smanjilo u školama Bosne i Hercegovine. Budite i vi uz nas, te danas obucite nešto ružičasto u znak podrške ovoj incijativi.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist