Održan seminar o rodno zasnovanom nasilju


Danas se u prostorijama Muzeja Zenica održao seminar na temu rodno zasnovano nasilje koju organizuje Media centar Sarajevo sa timom okupljenih medijskih profesionalaca. Prisutnima je prezentovan priručnik za izvještavanje o rodno zasnovanom nasilju i vođen je razgovor upravo o tim temama i riješavanju istih.

 

Rodno zasnovano nasilje podrazumijeva nasilje u porodici, te nasilje nad ženama. Nasilje u porodici označava svaki djelo fizičkog, seksualnog, psihičkog ili ekonomskog nasilja do kojeg dolazi u okviru porodice. Nasilje nad ženama označava kršenje ljudskih prava i oblik diskriminacije nad ženama i predstavlja sva djela rodno zasnovanog nasilja koja dovode ili mogu dovesti do fizičke, seksualne, psihičke ili finansijske povrede ili patnje za ženu.

 

Današnja radionica je organizovana za mlade novinare koji se nalaze na rosteru UN-a i UN WOMEN o izvještavanju rodno zasnovanog nasilja, s obzirom da smo prepoznali da mediji na senzicionalan način, umjesto da izvještavaju na etički i  moralni način o problemima i  žrtvama nasilja. Obzirom da su mediji takozvana sedma sila i  imaju ogromnu moć da utječu na oblikovanje društva i na njima leži ogromna odgovornost u izvještavanju ovakvih slučajeva i ukazivanju na ove probleme. S obzirom da smo mi patrijahalno društvo i da je unormalizovano to nenormalno ponašanje mi svakodnevno moramo da skrećemo pažnju koliko je ustvari to zaista problem, a ne privatna stvar i smatram da mediji imaju jednu od ključnih uloga u tome – Hatidža Gušić, projekt koordinatorica.

U priručniku koji su dobili svi prisutni novinari iz Zenice stoje smjernice i olakšice medijima BiH u izvještavanju o nasilju nad ženama, namijenjen je svima koji su uključeni u riješavanju problema nasilja nad ženama u BiH.

Važno je napomenuti da je Konvencija Vijeća Evrope o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici donesena je u maju 2011. godine. Konvencija nastoji da sprovođenje zajedničkih standarda i ciljeva bude obavezujuće za njene potpisnice, što znači da se institucionalni, odnosno zakonski okvir država potpisnica mora prilagoditi postojećim dokumentima za borbu protiv rodno zasnovanog nasilja.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist