Djeca u očuvanju kulture sjećanja


17 oktobra se obilježava 101. godišnjica rođenja poznatog bosanskohercegovačkog pjesnika Mehmedalije Maka Dizdara. Dizdar je bio pjesnik koji je svojim stvaralaštvom obilježio bosanskohercegovačku književnost i čiji su stihovi nadrasli uske krugove ljubitelja poezije. Upravo u tu čast učenici osnovne škole “Mak Dizdar” u Zenici, su napravili prigodan program u prostorijama Muzeja Grada Zenice, i na taj način obilježili godišnjicu rođenja ovog poznatog pjesnika.

Već 24 godine obilježavamo godišnjicu velikana poetske riječi, Maka Dizdara. Ovaj put smo odlučili da prezentujemo ono što smo pripremili građanima Zenice, a ovaj put nam je velikodušno ustupio svoje prostorije Muzej Grada Zenice. Danas smo imali jedan kraći program, a uz to i promociju dva kraća filma. Prvi je bio film o našim učenicima, odnosno intervju o tome šta znaju o Maku Dizdaru. Drugi film je govorio o našoj posjeti Stolcu, te Radini kod Stolca. Djeca su zainteresovana kada im se pruži prava ideja i prilika, bili su oduševljeni izletom i idejom o pravljenju filma. Mjesecima su strpljivo slagali materijale koje smo skupili. Kultura sjećanja i historija je veoma važna u svakoj zemlji, a pogotovo u ovakvoj BiH-a. Mi smo prosli i pretrpili mnogo toga, a Mak Dizdar je pjesnik koji govori o tome kako su nas uvijek pohodili jahači apokalipse i kako smo se uvijek morali braniti svojom dobrotom i boriti protiv zla – Rabija Drugović, nastavnica bosanskog jezika i književnosti.

 

Svi prisutni su bili oduševljeni programom kojeg su smisli upravo djeca uz pomoć odraslih i njihovom angažovanošću i željom za doprinosu u očuvanju kulture sjećanja. Učenici osnovne škole “Mak Dizdar” su pokazali da i djeca umiju i mogu da budu pokretači pozitivnih stvari i odličnih projekata.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist