Međunarodni dan civilne avijacije


Warsawska konvencija je osnovni međunarodni pravni akt koji reguliše civilni aviosaobraćaj. Ovaj dokument je usvojen 12. oktobra 1929. godine. Ovo je prvi ozbiljan dokument koji ima međunarodni značaj i koji reguliše odnose putnika i aviokompanija, prevoz ljudi, prtljaga ili robe.

Dokument reguliše obaveze aviokompanija prema putnicima u slučaju kašnjenja ili otkazivanja leta kao i nesreća. S obzirom na brojne promjene u avio saobraćaju i Warsawska  konvencija je morala preživjeti određene izmjene i dopune u cilju prilagođavanja modernijim vremenima. Warsawska konvencija postavila je čvrste temelje civilnom aviosaobraćaju i ona predstavlja osnovu današnje regulacije. Osnovni principi zaštite putnika primenjuju se i danas u modifikovanom obliku.

Chicago konvencija je potpisana 7. decembra 1944. godine od strane 52 države. Ovom konvencijom uvedene su prve promjene u osnovni dokument iz Warsawe. Potpisan je set međunarodnih zakona o saobraćaju i ustanovljeno je takozvanih “pet sloboda” u aviosaobraćaju. Najvažnije odluke koje su donijete na sastanku u Chicagu  imaju veze sa suverenitetom vazdušnog prostora, odnosno sa pravima i obavezama svih zemalja potpisnica.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1996. godine dan kada je potpisana Čikaška konvencija (7. decembar) proglasila Međunarodnim danom civilne avijacije.

Preuzeto sa: federalna.ba


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist