Još jedan od dokaza da se može studirati i trenirati


U emisiji „Studentologija“, koju možete slušati u programskoj shemi RadiYa Active, svakog četvrtka od 13:30 do 15:30h, pričali smo o sportu i o usklađivanju vremena studiranja sa treniranjem. Povodom ove teme, ugostili smo mladu diplomiranu pravnicu, sportistkinju, dugogodišnju članicu ženskog nogometnog kluba Čelik i sportskog delegata za kanton ženske nogometne premijer lige, Safetu Kavaz i mladu sportistkinju, jednu od najuspješnijih bokserki u Bosni i Hercegovni, Aidu Halač.

RadiYo Active: Zašto ste se odlučili baviti nogometom i kakva ste iskustva stekli u ženskom nogometnom klubu Čelik?

„Nogomet je moja prva ljubav. Prve te korake, napravila sam na ulici. Bila sam jedna od rijetkih djevojčica koje su se igrale nogometa sa dječacima, jer tada još nije postojao ženski nogometni klub u Zenici. Kada se oformirao, priključila sam se ženskom klubu i bila aktivna 12 godina, a određeno vrijeme bila sam i kapiten. Uporedo s tim, imala sam i administrativne funkcije u klubu kao predsjednica Skupštine kluba, sekretar kluba i osoba koja je zadužena za organizaciju utakmica, organizirajući sve što je potrebno da bi se jedna utakmica mogla održati. Ja sam i delegat na tri ranga takmičenja. Delegat sam za premijer žensku ligu za kadetkinje i seniorke, na utakmicama prve federalne premijer lige i na tom rangu takmičenja sam jedina žena delegat, i delegat sam u kantonalnoj ligi. Taj posao se također odnosi na organizacije utakmice. Sve ono što vi vidite kada jedna utakmica počne, delegat mora da prekontroliše i provjeri. Naravno da sve to obavljam uz ljubav prema sportu, a posebno nogometu i zato sam se i odlučila baviti tim sportom.“ – rekla je Safeta.

RadiYo Active: Da li ti je teško bilo obavljati sve te funkcije, a paralelno ići na fakultet i na treninge?

„Dobra organizacija je sve! Uz dobru organizaciju i raspodjelu vremena se može stići na sve. Jeste da privatni život malo trpi, ali se sve to na kraju isplati. Kada rezultati počnu stizati, oni budu dokaz vašeg truda i rada. Dešavalo mi je se da moje kolegice idu sa fakulteta na kafu, a ja idem na trening. Kada nešto voliš, onda to nije teško, a posebno se onda uživa i u ostvarenim rezultatima, jer tome i težimo.“ – istakla je Safeta.

RadiYo Active: S obzirom da ste diplomirali na Pravnom fakultatu, zašto ste odlučili da upišete Pravni fakultet? Može li se iskombinovati sport i pravo?

„Već sam rekla da je fudbal moja prva ljubav, a pravo je moja druga ljubav. Nijedna državna ustanova, nijedan sistem, ne može funkcionisati bez prava i pravnika. Ono je potrebno u svakodnevnom životu, jer je ušlo u sve pore života. To je prvi razlog zbog kojeg sam se odlučila na pravo. Drugi je moj cilj jeste, da budem advokat za krivične predmete, jer tu sebe vidim. Mnogi bježe od toga zato jer se u takvim slučajevima brani, recimo neko ko je ubica.“ – kazala je Safeta.

Aida je uistinu jedna svestrana žena kojoj je sport poziv života i životni stil. Diplomirala je na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport, Univerziteta u Tuzli.  Kada se 2015. godine po prvi put borila u oktagonu, odmah je ostvarila pobjedu i tako postala evropska kick box ISKA (International Sport Kickboxing Association) i IBF (Internationaln Box Federation) boks prvakinja. Također, višestruka je i državna prvakinja u olimpijskom boksu. Pored boksa, Aida se bavi i nogometom, te je bivša reprezentativka BiH u nogometu i članica je udruženja profesora tjelesnog i zdravstvenog odgoja.

RadiYo Active: Da li Vam je trebalo puno vremena da postignete ovako zavidne rezultate u svojoj sportskoj karijeri?

„Naravno da je trebalo dosta vremena, ali i truda, jer ja sam ipak aktivna u sportu od svoje sedme godine. Na početku sam se bavila atletikom i svoje prve sportske korake načinila na zeničkom atletskom stadionu, dok još nije bio lijepo uređen kao sad. Nakon toga sam se bavila i rukometom u ženskom rukometnom klubu Čelik. Tu sam igrala na poziciji lijevog krila i već kao mala sam bila dio prvog tima. Javila se i ljubav prema nogometu i tek tada sam shvatila zašto je uopće sport dobar za ljude i djecu, ne samo za tijelo, već i za duh. Baveći se sportom sam pored rezultata osvojila i pozitivna iskustva družeći se na raznim takmičenjima i upoznajući pozitivne ljude. Uz to obiđete i mnogo gradova koje možda ne biste vidjeli u drugim okolnostima.“ – kazala je Aida.

RadiYo Active: Bili ste i reprezentativka BiH u nogometu?

„Tako je. Nogometom sam se počela baviti u ženskom nogometnom klubu Čelik, a kada sam dobila poziv da budem u ženskoj nogometnoj reprezentaciji BiH, mislim da sam tad bila najsretnija osoba na svijetu. Sav moj dotadašnji mukotrpni rad i trud su se konačno isplatili. Ipak dok su svi moji vršnjaci išli na polje da se igraju ja sam odlazila na treninge i učila, radila, ali nikada nisam žalila.“ – istakla je Aida.

RadiYo Active: Kada je rodila ljubav prema borilačkim sportovima, i da li je put do svih tih titula bio težak?

„Ljubav prema borilačkim sportovima je se stvorila sasvim slučajno, tako da sam se priključila bokserskom klubu Čelik. Tu sam trenirala sama sa momcima, jer sam bila jedina djevojka. Brzo sam učila, a prvi meč sam brzo imala u Tuzli, protiv jedne djevojke koja je trenirala puno duže nego ja. Tu sam se predstavila u pozitivnom svijetlu. Nakon mog prvog meča, osvojila sam prvo mjesto na državnom prvenstvu. Nakon toga, nastavila sam trenirati punom parom i imala dosta amaterskih mečeva. U našoj državi nema mnogo prilika za žene ukoliko se bavite amaterskim boksom, pa sam se zato prebacila na profesionalni boks. Odmah sam postigla ogroman uspjeh i postala evropska prvakinja u kick boksu i IBF boks prvakinja. Tada sam već bila u Tuzli i upisala sam Fakultet za tjelesni odgoj i sport, jer sam shvatila da je to ono čime se želim baviti.“ – kazala je Aida.

RadiYo Active: Kako je protekao studij i kakvo iskustvo ste tamo stekli!?

„Imala sam priliku da surađujem sa svojim profesorima i kao trenerima i kao profesorima. Od njih sam naučila dosta toga. Uvijek sam se trudila da zapamtim ono o čemu su pričali i govorili da je bitno. Sam naziv fakulteta za tjelesni odgoj i sport kaže da svi mi koji završimo taj fakultet, sutra smo profesori tjelesnog odgoja, a sport jer mi svi radimo kao sportski radnici, npr. u nekim sportskim klubovima. To je prije svega zahtjevan studij i o puno toga se nauči. Zamislite sve sportove koje znate, ja sam ih morala preći i naučiti o osnovnim tehnikama, da bih mogla prenositi to znanje. Mi, profesori tjelesnog odgoja, tu ne trebamo samo biti profesionalni sportisti, već mi i učimo kako prenjeti naše znanje djeci i kako ih naučiti, npr. neke osnovne udarce u nogometu, u boksu, tehniku i taktiku… Prošli smo razne poduke, na moru, na planinama, osim toga imala sam i metodičku praksu, pedagošku praksu, preko predmeta na kojima smo učili kako raditi sa djecom, do onih kako raditi sa profesionalnim sportistima, kako rehabilitirati nekog. Dakle to nije samo studij za sportiste, nego i pedagoge, sve u svemu zanimljiv studij, ali i jako bitan. Na šta sam jako ponosna jeste, da sam sav svoj studij sama financirala od novca kojeg sam zaradila baveći se sportom.“ – kazala je Aida.

Poruka za kraj

„Sportom se treba baviti iz ljubavi i onim kojeg volite. Ovom prilikom bih poručila i roditeljima da puste na izbor svojoj djeci da odluče kojim sportom će se baviti, jer jedino tako će biti uspješni u sportu kojim se bave, ne treba ih tjerati da se bave nekim za koji oni nemaju afinitet.“ – Safeta Kavaz

„Apelujem na sve roditelje da od malih nogu uključe svoju djecu u škole sporta, s obzirom da sam članica udruženja profesora tjelesnog odgoja i sporta Winer, ukoliko imaju nekih pitanja, mogu se javiti na profil na facebook-u ili na moj lični profil. Postoje određene stvari koje djeca moraju proći u školama sporta, prije nego se uključe u neki sport. Postoje neke baze koje trebaju da se prođu. Npr. gimnastika, da bi se osposobile sve te tetive, zglobove, mišiće… Naravno da je sport bolji nego bilo šta drugo čime se dijete može zanimati.“ – Aida Halač

Slika preuzeta sa: http://sportstardom.com/top-10-hardest-sports-to-play/


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist