Tri studenta iz Banja Luke razvila aplikaciju ”Pametni parking”


Rastko Zeljković (20) i Dragan Ivanović (19), studenti Elektrotehničkog fakulteta u Banja Luci, zajedno sa Danilom Vukovićem (19), studentom Ekonomskog fakulteta u Banja Luci, su razvili aplikaciju ”Pametni parking”.

Aplikacija pruža uvid u trenutno stanje na parkinzima, dakle broj slobodnih mjesta. Osim te informacije prisutne su i druge statističke informacije poput zone, cijene, lokacije i putanje do parkinga. Ovim informacijama se može pristupiti putem mobilne aplikacije ili putem SMS-a.

Glavna novina jeste korištenje algoritam vještačke inteligencije koja putem kamera na ulazu u parking detektuje vozila i ažurira trenutno stanje na parkingu. Ovim je prošireno područje upotrebe i na otvorene i na zatvorene parkinge, smanjena je, također, upotreba same opreme na terenu, što je dodatna prednost ove aplikacije“, izjavio je za radiYo Active Rastko Zeljković.

Ideja za ovaj projekat nastala je prije godinu dana u okviru Kampa mladih programera u banjalučkoj Gimnaziji. Njihova želja je bila da pomognu građanima i riješe neki svakodnevni problem, te s tim u vezi je nastala aplikacija ”Pametni parking”.

Očekujemo da će aplikacija zaživjeti, kako u našem gradu, tako i širom Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Smatramo da aplikacija zavrijeđuje pažnju i da će mnogima olakšati, kako sugrađanima tako i turistima, parkiranje i snalaženje u gradovima”, za radiYo Active Dragan Ivanović.

Još uvijek ne znaju kada će aplikacija biti dostupna ostalim građanima, međutim otkrili su da je aplikacija ispitana na improvizovanom parkingu, te da se pokazala veoma pouzdana.

Njihova želja je, kako kaže Dragan Ivanović, da projekat implementiraju prije svega u svom gradu, Banja Luci. U planu im je da u narednih nekoliko mjeseci izvrše testiranje projekta u realnom okruženju na parkinzima i nadaju se da će im grad pružiti podršku u tome.

Piše: Berina Lušija


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist