Izložba “Tragom zeničkih mostova”


Danas se, na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici, održala izložba pod nazivom “Tragom zeničkih mostova”. Ova izložba je nastala zaslugama studenata i studentica druge godine Odsjeka za kulturalne studije ovog fakulteta, koji su prošle godine bili i realizatori izložbe “Žene su gradile Zenicu”.

Cilj ove izložbe jeste da se prikažu zenički mostovi iz drugog ugla, ali i da se ispričaju njihove priče.

Na izložbi su studenti predstavili ukupno 11 zeničkih mostova. Mrkaljević Ajla je predstavila mostove koji prelaze rijeke Kočevu i Babinu rijeku, dok je Elmin Fehrić posjetioce upoznao sa mostovima koji spajaju obale rijeke Bosne.

“Da su mostovi ti koji spajaju ljude, najbolji je dokaz Kameni most. Ono po čemu je poznat Kameni most jeste tzv. galerija na otvorenom, gdje možete vidjeti razne slike poredane uz ogradu, slikara kojem se skoro pa nikako pridaje pažnja. Kameni most se nalazi na riječici Kočevi, u samoj čaršiji i sagrađen je negdje u 17. stoljeću. Bio je veoma elegantan i čvrst, poput bosanske žene u to doba, ugrađen u lijepom tesanom kamenu, sa ogradom zvanom Korkaluk, a po svom izgledu podsjećao je Stari most u Mostaru.” – kazala je studentica Ajla Mrkaljević dok je prezentovala zeničke mostove.

Emina Bajtarević, jedna od studentica i učesnica ove izložbe, je predstavila pjesmu koja nosi naziv kao i izložba i koju je napisala upravo za ovu priliku.

“S ovim projektom, mi smo pokušali na neki način istaknuti zeničke mostove. Oni su značajni za naš grad zato što je on ispresijecan sa trima rijekama. A što se tiče aspekta našeg Odsjeka i Katedre, mi uvijek pokušavamo da našim studentima omogućimo što više praktičnih zadataka u toku nastave, kako bi nakon diplomiranja bili spremni za sve one izazove s kojima se susreću na tržištu rada, u sferi kulture.” – izjavio je za Radio Active Alen Šabanović, asistent na Odsjeku za kulturalne studije.

Mostove, simbole prijateljstva, možda niste ni primjećivali sve do sada. Ko zna koliko puta ste prošli zeničkim mostovima, a da niste bili svjesni njihove važnosti. Zato je tu izložba “Tragovi zeničkih mostova” da vas podsjete na historiju i priče ovih mostova.

“Osnovna poruka ovog projekta je bila za naše sugrađane, dakle prije svega, u svakodnevnom životu da ipak te mostove pokušaju da primjete i posmatraju na jedan drugi, humaniji način, ne samo kao puke građevinske objekte.” – dodao je Šabanović.

Oznake članka:

Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist