Obilježen Dan sjećanja na stradanje žena u ratu


Danas na ulicama Zenice održana je šetna, u organizaciji Centra ženskih prava, povodom 8. decembra – Dana sjećanja na stradanje žena u ratu u periodu od 1992-1995. godine u Bosni i Hercegovini. Sugrađani i sugrađanke našeg grada su na ulicama mogli da uoče naizgled krvlju napisane poruke, poput: Pridruži se i podrži čuvanje sjećanja na žensku stranu rata!” 

Članice Centra ženskih prava rekle su da je oružani sukob u Bosni i Hercegovini imao brojne i još neistražene posljedice na žene. One su bile prognanice i raseljenice, zatvarane su, silovane, ubijane, gnule od metaka i granat i na drugi način podnosile teret, te žene čine 10.31%, od ukupnog broja žrtava rata, odnosno 25% civilnih žrtava rata.

Pored toga, članice su se danas, zajedno sa sugrađanima i sugrađankama koji su im se pridružili mirnom šetnjom uputile ka ulici Sestara Ditrih, gdje je polaganjem cvijeća završena ova aktivnost sprovedena u sklopu Kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama.

Centar ženskih prava, kao jedna od članica Incijative Mir sa ženskim licem, u sklopu koje je organizovana ova aktivnost u nekoliko bh. gradova, danas su poslale jasnu poruku: Ne damo da ženska strana rata padne u zaborav! Dragi aktivci, pratite i podržite rad Centra ženskih prava, njihove borbe i nastojanja da žene budu što vidljivije u našem društvu i da se njihova prava poštuju.

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist