Igranka – Taxi Band


Priča nas vodi u šezdesete godine prošlog vijeka, kad su širom nekadašnje zemlje nastajala mnoga Kulturno-umjetnička društva (popularno KUD), sa raznim sekcijama i obavezno muzičkim. Jedno od tih društava je bilo i KUD „Ibrahim Perviz“ u Zenici (BiH), od čijih fizičkih tragova je ostalo jako malo – tek par požutjelih fotografija.

 

Srećom ostadoše svjedoci da pričaju svoje priče. Jedan od svjedoka je i Saša Domuz (rođen 09.12.1949.) koji je osnovao Taxi Band 1978. godine sa namjerom da svira ono što voli – a to je rock'n'roll. Saša je pjevao i svirao gitaru, na bas gitari je bio Senad Šojko (rođen 1956, umro 2019), a za bubnjevima je bio Nenad Stevanović – Pešo ( rođen 1953.).  U ovoj postavi su svirali do 1988. godine kad je Šojku zamijenio Josip Bašić (rođen 1959., svirao u Formuli 4). To je potrajalo sve do 1995. kad se opet mijenja basista, i na mjesto Josipa dolazi Nikola Varešković – Čiko (rođen 1947.). Tada i dobijaju mnoge pozive za nastupe u klubovima po cijelom regionu.  A Saša odlučuje 1999. godine da pokrene zanimljiv projekat (sa bendom) pod imenom „Igranka – Djeca Perviza“. Koncept je bio, svirati popularnu muziku 60 – tih i 70 – tih sa originalnom opremom iz tog doba i svakako prikladnom garderobom. Organizovanje igranke je bio pun pogodak, gdje god se sviralo, tražila se karta više. Ohrabren činjenicom da publici treba malo i retro muzike, odlučuje se na novi projekat „In memoriam John Lennon“(09.10.1940. – 08.12.1980.). Ako pitate Sašu, zašto mu je to trebalo, odgovor je jednostavan – voli The Beatles (idol mu je Lennon), i rođen je  9.decembra. I svake sljedeće godine bez obzira na ograničene prostore, uspješno se održavaju ove dvije manifestacije.

A šta je „igranka”?. Na wikipediji nema objašnjenja. Tih 60 –tih i 70 –tih godina u Hrvatskoj su se zvali plesnjaci, u Srbiji i BiH igranke. Mladi danas nemaju potpunu predstavu o tome i asocijacija im je da se tu nešto igra. Ta igranka se održavala u mjesnim zajednicama, fiskulturnim dvoranama, domovima mladih ili bilo gdje se našlo prostora da okupi bar stotinjak mladih. Nije poenta u samoj igri odnosno plesovima, nego da se upoznaju sa novim muzičkim trendovima, da razmjenjuju iskustva, upoznaju jedni druge. A nije mali broj rađanja novih ljubavi. U slučaju zeničke igranke (zbog ratnih dešavanja i migracije stanovništva, mnogi stanovnici Zenice su rasuti po cijelom svijetu), a ovo je jedinstvena prilika da se mnogi vide, bar jednom godišnje.

Kao trio nastupaju sve do 2006. kada u bend dolazi Elmir Isaković – Iske, kao vokalni solista (rođen 1981.) i upravo ova mlada krv, ih tjera da praše još žešće.

Zbog konstantnih nastupa, nemaju vremena za studio i snimanje, iako se autorske pjesme gomilaju. Izdvojio bih pjesmu „Volio sam pogrešne žene (a i one su voljele mene)“ koja u sebi ima „sve ono“ da bi postala veliki hit na radio – stanicama. No do toga u skorije vrijeme neće doći, na žalost.

Ono što se događa mnogim bendovima, zasićenost putovanjima, fizička iscrpljenost (privatne obaveze), desilo se i njima. Tako da 2014.  bend napuštaju mlađani Iske i stari vuk na bubnjevima Pešo. I kad su svi pomislili da je došao kraj, Saša nas je iznenadio novim nastupom i novim bubnjarem. Opet je preuzeo mikrofon a novi bubnjar je Davorin Bošnjaković (rođen 1966.), koji je pjevao i preteće vokale a ponekad bio i prvi glas. Zbog privatnih obaveza 2015. Napušta ih bas gitarista „Čiko“ i njegovo mjesto upotpunjuje Edin Teskeredžić – Teska koji zamrzava rad svog benda (Teska & tequila sunrise band) na šest mjeseci. Nakon šest mjeseci opet promjena i na Teskino mjesto dolazi klavijaturista zeničke grupe „Gong“(koja malo svira, a malo ne svira ) Gulli Valla (rođen 1958.). Koji je rekao da mu nije lako, jer je cijeli život svirao klavijature i na molbu Saše, preko noći zasvirao bas gitaru.

Zbog ponovnog aktiviranja grupe Gong, Guli napušta Taxi Band 2016. godine i na njegovo mjesto dolazi novi/stari član – Čiko.

Na novoj igranci (decembar 2016.), predstavljaju novog člana koji će svirati solo gitaru, a to je Edmir Džaferović – Mirče (rođen 1963.) koji je svirao u renomiranom bendu iz Travnika – Extra 2000 . Sljedeće dvije godine postava se ne mijenja – tako da nas to dovodi u 2019.  godinu, opet u decembar mjesec kada se pripremaju dva zanimljiva nastupa. Prvi nastup je famozna igranka, predviđena za 7. decembar (21 u nizu), a druga je „In memoriam John Lennon“.

 

Saša Domuz je rođen 9.decembra 1949. godine u Doboju. Muzički put ga je odvukao od Sarajeva , a doveo u Zenicu, u KUD Ibrahim Perviz, sredinom 60 – tih. Kako je bio zaljubljenik u muziku The Beatles, aktivirao se u muzičkoj sekciji kao gitarista i vokal. Svirao je u mnogim lokalnim sastavima (Mini Max Group, Ze Band..) da bi 1978. konačno oformio Taxi Band koji još uvijek svira žestoko ali ne tako često. Jedini razlog za to jesu godine, za koji dan će Saša napuniti okruglo 70, a to nije mala stvar.

 

Autor teksta: Semir Čolić Čola


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist