Svjetski dan divljih vrsta

Written by on 22/03/2018

Svjetski dan divljih vrsta obilježava se 3.marta. Cilj obilježavanja Svjetskog dana divljih vrsta jeste to, da se skrene pažnja na nezakonitu trgovinu divljim vrstama i potrebu očuvanja divljih vrsta biljaka i životinja na njihovim prirodnim staništima.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda donijela je odluku da se od 2014. godine , 3. marta, obilježava Svjetski dan divljih vrsta u spomen na potpisivanje Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka (CITES) upravo na taj datum 1973. godine.

Evropska unija podržava CITES Konvenciju, te je kroz više odredbi i direktiva propisala mjere za sprječavanje ilegalne trgovine i osiguravanje održive međunarodne trgovine koja ne predstavlja prijetnju preživljavanju ugroženih divljih vrsta.

CITES-om se osigurava održiva međunarodna trgovina koja ne predstavlja prijetnju preživljavanju vrsta. Konvencija štiti više od 35.000 biljnih i životinjskih vrsta koje su ugrožene međunarodnom trgovinom, a nosorozi, slonovi, tigrovi, morski psi i egzotične vrste drveća samo su neke od najugroženijih vrsta.

Akcijski plan sastoji se od 32 mjere koje EU i 28 država članica trebaju provesti do 2020. godine, a prioriteti su sprječavanje nezakonite trgovine i smanjenje ponude i potražnje nezakonitih proizvoda od divlje flore i faune, poboljšanje provedbe postojećih propisa i učinkovitije suzbijanje organiziranog kriminala jačanjem suradnje među nadležnim tijelima za provedbu zakona, kao što je Europol.

 


RadiYo Active

Current track

Title

Artist